Razgovori sa mladima o klimatskim promenama [fr]

Sa mladima iz francuske, nemačke, engleske i srpske škole, a u prisustvu Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, razgovarali su gđa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji, gdin Aksel Ditmann, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji i gdin Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji, kako bi istakli potrebu za očuvanjem planete.

JPEG

Svaka škola predstavila je aktivnosti namenjene ublažavanju klimatskih promena koje se sprovode u školi: jednostavne gestove za reciklažu otpada, uštedu energije, ali i zgrade koje koriste prirodne materijale i obnovljivu energiju, svaka škola je ponudila zanimljive ideje koje svakodnevno može da primenjuje svako od nas. Učenici su nakon toga imali priliku da postavljaju pitanja ambasadorima i ministru vezano za njihov doprinos i doprinos njihovih zemalja u promovisanju ekološki osvešćenog građanskog ponašanja.
JPEG

JPEG

Ovaj događaj bio je i prilika da se dodele nagrade pobedničkim školama konkursa LAMAP 2016, u prisustvu profesora Stevana Jokića, osnivača programa "Ruka u testu" (LAMAP) u Srbiji. Srednja škola u Zaječaru, dobitnik prve nagrade u kategoriji srednje škole, predstavila je i prototip interaktivne igre, koju su dizajnirali i osmislili učenici i koji je dostupan svima kako bi se bolje informisali o klimatskim promenama.

JPEG

JPEG

Na kraju je 200 osoba, koje su prisutvovale ovoj diskusiji, takođe imalo priliku da otkrije novu izložbu o uticaju klimatskih promena na naše zdravlje i o potrebi da se sačuva biodiverzitet u svetu koji nas okružuje, koju francuski Institut predstavlja do 29. oktobra 2016. godine u svojim prostorijama.

Objavljeno 21/10/2016

gore