Aji Jung uručen orden viteza umetnosti i književnosti [fr]

Ambasadorka Francuske uručila je Aji Jung orden viteza umetnosti i književnosti na svečanosti koja je održana u rezidenciji u četvrtak 27 oktobra 2016.

JPEG

Aja Jung je osnovala Beogradski festival igre 2003, na čijem je čelu i danas. Na njemu je uspešno nastupilo mnogo renomiranih francuskih plesnih kompanija: baleti Pariske, Lionske opere i opere iz Bijarica, kompanija Emanuel Gat, Magi Maren, Matilda Monije, Silvi Gilem, Juval Pik, Bernardo Monte, Buba Landri Čuda, kao i kompanija Kafig Murada Merzukija ili balet Anželina Preljokaža.

Ambasadorka je naglasila da orden ne nagrađuje samo Vaš izuzetan doprinos povezanosti srpskih i francuskih igrača i koreografa, francuskih kompanija i srpske publike nego, uz to što je, zahvaljujući pregalaštvu Aje Jung, savremena igra postala dostupna i pristupačnija mnogo široj publici.

Vi otelotvorujete svojim radom veru u principe kojima smo, mi, Francuzi, beskrajno, da kažem - iskonski privrženi: da je kultura deo ljudskog bića, da mu ona daje poseban kvalitet, jedinstven sjaj, da je kultura univerzalna i da ne haje za granice; da je kultura živa i da se neprestano menja; da se bez nje ne može živeti i da se, stoga, treba boriti da ona bude prenesena mladima. , istakla je ambasadorka.

JPEG

U svom obraćanju, Aja Jung je podvukla kako su gostovanja francuskih umetnika doprineli kvalitetu i ugledu festivala. Završila je svoj govor duhovitom opaskom da je ona rođena u beogradskoj Francuskoj ulici, nadovezavši se: Tu je i kancelarija BFI…dok je NFI smeštena na početku Terazija, pa tako u toku dana bar 10 puta prepesacim Francuskom. Iskrena da budem, do sada sam pomalo doživljavala sebe kao viteza zahtevne dorćolske uzbrdice, gde je veština hodati na visokim štiklama, sa telefonima u obe ruke,… i uvek u trku, jer je dan kratak…. Od danas neću biti samo vitez ulice Francuske, već i pravi francuski vitez.

JPEG

publie le 09/04/2018

hautdepage