Ambasada nastavlja borbu protiv diskriminacije čije su žrtve osobe koje žive sa HIV-om [fr]

Francuska je u potpunosti angažovana u borbi protiv HIV-a/SIDE na globalnom nivou i poziva sve aktere međunarodne zajednice iz javnog i privatnog sektora, da se mobilizuju kako bi do 2030. godine zaustavili pandemiju, u skladu sa ciljevima održivog razvoja koje su definisale Ujedinjene nacije. Uprkos ogromnom napretku ostvarenom tokom trideset godina, prepreke na putu ka eliminaciji side ostaju značajne : tokom 2017. godine, 1,8 miliona novih osoba je zaraženo a više od 40% zaraženih osoba i dalje nema pristup lečenju. Sida ostaje prvi uzrok smrti žena uzrasta od 15. do 44. godine, kao i drugi uzrok smrti adolescenata u svetu.

Francuska nastavlja sa svojim aktivnostima u borbi protiv HIV-a/side :

  • kao drugi najveći donator Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (4,2 milijarde evra uplaćeno od 2002. godine) ;
  • kao najveći donator Unitaid-a (1,5 milijarda evra uplaćena od 2006. godine) ;
  • kroz zalaganje svojih istraživača ;
  • u okviru svoje bilateralne pomoći, posebno u smislu tehničke pomoći i podrške udruženjima.

Crédits : UNIJAPLHIV

Ovo opredeljenje potvrđuje i odluka predsednika Republike da 10. oktobra 2019. godine u Lionu ugosti šestu konferenciju za obnavljanje sredstava Globalnog fonda.
U Srbiji, Ambasada i Francuski institut podržavaju aktivnosti Instituta za javno zdravlje Srbije ʺDr Milan Jovanović Batutʺ u ovom domenu, kao i aktivnosti više udruženja koja se naročito zalažu za borbu protiv HIV-a i podršku osobama koje žive sa HIV-om, a koje su veoma često žrtve stigmatizacije. Ova podrška posebno je usmerena prema organizaciji USOP - Unija organizacija osoba koje žive sa HIV-om Srbije, mreži udruženja koja rade na prevenciji, na prijemu i informisanju osoba koje žive sa HIV-om. Tako je, po drugi put ove godine, prilikom obeležavanja Dana sećanja na preminule od SIDE, u nedelju 19. maja, Francuski institut u svojim prostorijama organizovao testiranje i savetovanje zainteresovnih posetilaca.

Pored toga, USOP - Unija organizacija osoba koje žive sa HIV-om Srbije realizovala je informativni film o HIV-u i borbi protiv diskriminacije prema osobama koje žive sa HIV-om. Film je već prikazan na više televizija u Srbiji, a može se videti i na Internetu : https://youtu.be/8FgbrHOlB28

Za više informacija :

publie le 28/05/2019

hautdepage