Ambasador Francuske posetila je Niš i Pirot

U Nišu, ambasadorka je najpre posetila Francuski institut u Srbiji-Niš, zajedno sa novim direktorom Francuskog instituta Srbije, Žan Batistom Kizenom, i sa počasnim konzulom Francuske, gospodinom Sašom Miljkovićem. Oni su sa rukovodstvom i zaposlenima u Institutu razgovarali o programima Instituta. Ambasador je istakala kako je dirnuta brojnim porukama podrške javnosti i čelnika grada Niša nakon atentata od 13. novembra koji su se odigrali u Parizu.
Ambasadorka se u Gradskoj kući sastala sa gradonačelnikom, Zoranom Perišićem, i razgovarala o saradnji između Niša i Francuske, sa posebnim osvrtom na partnerstvo sa departmanom Žironde u oblastima agro-ekologije i ruralnog razvoja. Gradonačelnik i direktor Francuskog instituta su tom prilikom potpisali i ugovor o saradnji između grada i Francuskog instituta u Srbiji.

JPEG

Ambasadorka Moro je zatim sa svojim saradnicima i sa počasnim konzulom otišla u Pirot. Tamo su posetili Pirotsku gimnaziju u kojoj postoji dvojezično odeljenje, u kome se nastava odvija na srpskom i francuskom jeziku, uz podršku opštine i Tigar-Michelin kompanije. Razgovarali su sa direktorom, gospodinom Bratislavom Kršićem, sa koordinatorom dvojezične nastave g. Ivicom Panićem, sa lekotorom za francuski Mikaelom Lefransoaom i nastavnicima. Oni su prisustvovali jednom času biologije na francuskom.

JPEG

JPEG

Dvojezična nastava uvedena je 2012. godine, tako da će njeni prvi polaznici maturirati u junu. Razgovaralo se o izgledima za njihovo studiranje u Francuskoj, i najavljen je dolazak predstavnika Odeljenja Campus France iz Francuskog Instituta u decembru, koji bi im predstavio mogućnosti studiranja i predočio im korake koje treba preduzeti.

Ambasadorka se sastala i sa gospodinom Dimitrijem Vidanovićem, predsednikom Pirotskog okruga, kao i sa Predragom Ivanovićem, direktorom JP Srbijašume Pirot i gospodinom Igorom Petrovićem, direktorom Parka prirode Stara planina, o nedavno pokrenutoj saradnji sa Francuskom o valorizaciji ovog parka prirode u skladu sa perspektivama održivog razvoja.
JPEG

publie le 16/06/2020

hautdepage