Ambasador Francuske sastao se sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije (23.09.2022) [fr]

Ambasador se sastao sa predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u Ukrajini i dijalogu Beograda i Prištine (saopštenje ambasade)

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Vladimir Orlić, primio je u petak, 23. septembra 2022. godine, ambasadora Pjera Košara. Obojica su se složili oko kvaliteta bilateralnih odnosa, zasnovanih na zajedničkoj istoriji i dijalogu poverenja na najvišem nivou. Ambasador je potvrdio podršku Francuske, na planu evropskih integracija, kako Srbiji, tako i čitavom regionu Zapadnog Balkana.

Govoreći o parlamentarnoj saradnji, Orlić je istakao da u okviru Narodne skupštine Republike Srbije tradicionalno deluje poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom, koja je u vreme prethodnog saziva brojala blizu 90 članova. On je rekao da je uveren da će nova grupa uskoro biti formirana.

Francuski ambasador pozdravio je nastavak demokratske rasprave u Skupštini Srbije. On je pozvao na jačanje međuparlamentarne saradnje Francuske i Srbije.

Stalna saradnja dve zemlje ogleda se, kako je istakao predsednik Narodne skupštine, u brojnim zajedničkim investicionim projektima koji u velikoj meri doprinose ekonomskom napretku zemlje, ali i čitavog regiona.

Gospodin Orlić je podsetio na stav Srbije o teritorijalnom integritetu svih zemalja. Ambasador smatra da ništa ne sme da bude prepreka tome da Francuska, EU i Srbija sa istom snagom i jasnoćom osude rusku agresiju koja krši sve principe međunarodnog prava i ugrožava našu zajedničku bezbednost.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ambasador Košar je rekao da Francuska snažno podržava nastavak dijaloga i istakao važnost da obe strane ispune obaveze koje proizilaze iz potpisanih sporazuma, uključujući i one koje se tiču Zajednice srpskih opština, i da se obe strane odlučno posvete rešavanju preostalih pitanja.

publie le 24/09/2022

hautdepage