Ambasador na otvaranju najduže panoramske žičare na svetu [fr]

Francuski ambasador prisustvovao je svečanom otvaranju Gold gondole, koju je izgradila francuska kompanija POMA, koja je održana na Zlatiboru 14. januara u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića.

Linija povezuje turistički centar Zlatibor i vrh Tornik, izdižući se na 1496 metara nadmorske visine. Ovaj projekat je deo globalnog plana za jačanje i diversifikaciju turističke ponude regiona i potvrđuje ambicije opštine Čajetina u pogledu ekonomskog razvoja koja planira izgradnju najvećeg avanturističkog parka na Balkanu, kao i turističkog odmarališta visokog standarda "Zlatni grad" na Ribničkom jezeru.

POMA, francuska kompanija sa sedištem blizu Grenobla u Francuskoj, svetski je lider na polju izgradnje žičara i prisutna je u više od 90 zemalja. Zapošljava više od 1.200 ljudi i ima promet od 450 miliona evra. POMA se posebno zalaže za ekološki odgovoran razvoj i sa svojim proizvodnim pogonima sa sedištem u Francuskoj promoviše ideju „Made in France“ proizvodnje.

Odlazak na Zlatibor ambasador je iskoristio da poseti neke uspešne kompanije u Čajetini i na Zlatiboru kao što su Zlatiborac, preduzeće koje proizvodi suhomesnate proizvode u velikom brojui po tradicionalnoj metodi, kao i zadrugu Naša Zlatka koja okuplja sitna poljoprivredna gazdinstva razvijajući proizvodnju kvalitetnih mlečnih proizvoda.

publie le 15/01/2021

hautdepage