Ambasador pozdravlja konzularni kor i 180 godina diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije [fr]

PNG
16. maja 2019, ambasador Francuske u Srbiji, g. Frederik Mondoloni, ugostio je u Rezidenciji Ambasade konzularni kor u Srbiji kao i predstavnike Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

JPEG

Tom prilikom, ambasador je pozdravio obeležavanje 180. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije. Naime, 19. marta 1839. u Kragujevcu, g. Fransoa Diklo, prvi predstavnik Francuske u Srbiji, predao je svoja akreditivna pisma knezu Milošu Obrenoviću. Tako je on obnovio odnose koji su već postojali u XIII i XIV veku a koje je istorija prekinula. G. Diklo je tada otvorio Konzularnu agenciju Francuske u Srbiji, što je bio zametak današnje ambasade Francuske u Beogradu.

JPEG

Ambasador je između ostalog želeo da podseti na značaj rada konzulata koji često predstavljaju prvu službu koju u ambasadi kontaktiraju građani zbog asistencija koje im konzularne službe pružaju, ponekad u teškim trenucima. Ambasador je zatim pozdravio i zahvalio se Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije na svakodnevnoj podršci koju pružaju u ovom poslu. Takođe je pozdravio konzularni kor u Beogradu okupljajući konzularne službe zemalja koje su zastupane u Srbiji

JPEG

publie le 17/05/2019

hautdepage