Ambasador predstavlja program obeležavanja Stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata [fr]

7. septembra 2018, Ambasador Mondoloni je na konferenciji za štampu predstavio program komemorativnih svečanosti kojima ambasada obeležava stogodišnjicu od kraja Prvog svetskog rata i oslobođenja Srbije.

PDF - 639 ko
(PDF - 639 ko)

Za tu priliku, ambasador je pozvao sve partnere koji u njemu učestvuju da medijima predstave svoj doprinos ovom obeležavanju: ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića, direktorku Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Oliveru Vučković, direktorku festivala Artlink, Jovanku Višekrunu Janković, profesora Stanislava Sretenovića (Institut za savremenu istoriju), profesora Vojislava Pavlovića (Balkanološki institut), Zorana Kolundžiju, direktora izdavačke kuće Prometej i načelnika katedre za društvene nauke Vojne akademije, pukovnika Slobodana Đukića.

Oslobođenje Srbije, koje je trajalo od sredine septembra do početka novembra 1918, su ponajviše izvojevale srpske i francuske armije koje su u borbi tesno sarađivale – pored drugih saveznika – pod komandom francuskog maršala Franše d’Eperea. On je inače bio jedino francusko vojno lice u istoriji koje je dobilo počasnu titulu vojvode srpske vojske.

Program obeležavanja Stogodišnjice koji je sačinila Ambasada obuhvatiće više od 30 događaja koji će biti organizovani od 10. odnosno 15. septembra do sredine decembra. Biće upriličene aktivnosti kojima će se simbolično obeležiti određeni važni istorijski datumi, izložbe, kulturni događaji, kao i naučni skupovi. Tome treba dodati i završetak obnove Spomenika zahvalnosti Francuskoj, projekta od izuzetnog značaja koji je započet 2015, a koji su zajednički finansirale Francuska i Srbija a vodio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

1/ Od simboličnih datuma koji će biti proslavljeni, treba pomenuti svečanost vezanu za oslobođenje grada Zaječara i komemoraciju francuskim vojnicima sahranjenim na vojnom groblju u tom gradu (19. oktobra), obeležavanje oslobođenja Beograda koje je izvojevala francusko-srpska armija (1. novembar) kao i Dan primirja koji je označio kraj rata (11. novembar).

2/ Biće organizovani i kulturni događaji, od kojih treba posetno pomenuti predstavljanje prevoda na srpski jezik ratnog dnevnika maršala Franše d’Eperea u prisustvu njegovih potomaka (11. septembra), putujuća izložba koja predstavlja lična sećanja srpskih građana koji su bili učesnici tog civilnog i vojnog savezništva sa Francuskom 1918. (izložba će trajati od početka oktobra 2018. do januara 2019.) a biće organizovan i klavirski koncert sa delima koja su komponovana ili izvođena u vreme ovog sukoba.

3/ Naučni skupovi će upotpuniti ovaj program, od onog posvećenog « komparativnoj istorijskoj analizi » koji organizuje Vojna akademija i na kome će učestvovati i francuski predstavnici (novembar), kao i skup o kraju Velikog rata koji organizuje Balkanološki institut (septembar 2018.).

publie le 14/09/2018

hautdepage