Ambasador u Pirotu naglašava dinamiku francusko-srpskih partnerstava u jugoistočnoj Srbiji [fr]

Ambasador Francuske je po prvi put boravio u Pirotu 25. maja 2018. godine, u pratnji saradnika iz Odeljenja za saradnju i Francuskog instituta u Srbiji, kulturnog i obrazovnog operatera francuske ambasade u Srbiji.

Ambasador je tom prilikom mogao da sagleda doprinos preduzeća TigarTyres (Michelin Group, jedne od tri vodeće izvozne kompanije u Srbiji) i njegovih podugovarača ekonomskom razvoju Pirota i cele Nišavske doline. Posetio je fabrike TigarTyres, koje su udvostručile proizvodni kapacitet od 2012. godine i sada zapošljavaju više od 3 000 ljudi. Direktor preduzeća, Igor Ziemit, i njegov tim, predstavili su svoje proizvodne kapacitete, među najmodernijim i najefikasnijim koje grupa Michelin poseduje u svetu, zahvaljujući stalnom ulaganju u istraživanje, razvoj i kontinuiranu obuku zaposlenih.

Ambasador i gradonačelnik Vladan Vasić su takođe obišli pogon JLB-Soulier, francusku firmu specijalizovanu za mašinsku obradu preciznih mehaničkih delova, čiji je rast takođe značajan.

Gradonačelnik, predstavnici TigarTyres, direktor Francuskog instituta Srbije, direktor Pirotske gimnazije i direktori dve osnovne škole (8. Septembar i Vuk Karadžić) potpisali su u opštini Pirot novi sporazum o saradnji, za godine 2018/2019 i 2019/2020. Ovaj sporazum, finansiran od strane TigarTyres, pomaže u kontinuiranoj edukaciji nastavnika francuskog jezika i drugih ne-jezičkih predmeta čija se nastava odvija na francuskom jeziku u gimnaziji. U gimnaziji postoji frankofono odeljenje, jedan asistent za francuski jezik čiji je to maternji jezik, a postoji i ponuda za mobilnost učenika srednjih škola prema Francuskoj. Ove dodatne pogodnosti daju francuskom jeziku maksimalnu atraktivnost u Pirotu, koju podržava i kvalitetna nastava u kontinuiranom razvoju.

Ambasador i gradonačelnik su predsedavali ceremonijom dodela diploma DELF u školama, održanoj u Pirotskoj gimnaziji, za oko šezdesetak učenika. Oni su takođe primetili dinamičnost nastavnog tima u gimnaziji i talenat učenika koji prate nastavu na francuskom jeziku.

Objavljeno 05/06/2018

gore