Ambasadori Francuske i Nemačke sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za KiM [fr]

Ambasadori Francuske i Nemačke, Žan Luj Falkoni i Tomas Šib, razgovarali su 4. juna 2020. sa Markom Đurićem, direktorom Kancelarije za KiM.

Tokom razgovora, dva ambasadora su izrazila želju da dijalog između Beograda i Prištine brzo bude nastavljen, posebno nakon formiranja nove vlade na Kosovu. Pozdravili su napore Evropske Unije da olakša ovaj dijalog pod pokroviteljstvom Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog između Beograda i Prištine i visokog predstavnika Žozepa Borelja, kako bi se došlo da sveobuhvatnog, trajnog i pravno obavezujućeg sporazuma radi postizanja bolje regionalne stabilnosti.

Pozivajući se na autorski tekst ministara Le Drijana i Masa objavljenog 23. maja, ambasadori Falkoni i Šib ponovili su punu spremnost Francuske i Nemačke da doprinesu ovom dijalogu svim sredstvima koja su im na raspolaganju. Ambasador Falkoni je takođe podsetio da je Francuska spremna da organizuje održavanje jednog događaja koji će tome biti posvećen u Parizu, posle samita koji je bio organizovan u Berlinu u aprilu 2019.

Amabasadori su izrazili želju da kosovske carinske i necarinske barijere na srpsku robu budu ukinute, pozivajući sve strane da se uzdrže od svake akcije koja ne doprinosi konstruktivnoj atmosferi, kako bi se stvorili uslovi za nastavak dijaloga posle Briselskog sporazuma čiji svi sastavni delovi moraju da budu sprovedeni. Najzad, pozdravili su dobru saradnju sa Prištinom u upravljanju krizom COVID-19.

JPEG

publie le 16/06/2020

hautdepage