Bilateralna konferencija o borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem [fr]

Od 4. do 6. oktobra 2016. godine, Ambasada Francuske u Srbiji organizuje u Beogradu „Konferenciju o borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem“, u saradnji sa Direkcijom za krivične stvari i pomilovanja ministarstva pravde Republike Francuske i uz podršku nadležnih srpskih organa. Ova konferencija, koja oslikava tesnu sudsku saradnju u krivičnim stvarima između dve države, održava se u kontekstu Sporazuma o organizovanom kriminalu koji su 2013. godine potpisale Republika Francuska i Republika Srbija.

Nakon ratova na Balkanu devedesetih godina, lokalne kriminalne grupe došle su do velikih količina oružja koje je završilo u zapadnoj Evropi, naročito u Francuskoj. Na taj način, veliki deo oružja - pogotovo ratnog - koje se nalazi na teritoriji Francuske, vodi poreklo sa Balkana, posebno iz Srbije.

Imajući u vidu centralnu ulogu koju nedozvoljena trgovina oružja zauzima u organizovanom kriminalu i u vršenju terorističkih napada, prisustvo velikog broja ratnog oružja na Balkanu, a naročito u Srbiji, zahteva jačanje već postojeće odlične saradnje između pravosudnih organa i policija naše dve zemlje u cilju efikasnije borbe protiv nedozvoljene trgovine oružja i terorizma.

Stoga je g. Robert Želi (Robert Gelli), direktor krivičnih stvari i pomilovanja ministarstva pravde Republike Francuske, u pratnji 20 francuskih sudija i tužilaca (iz specijalnih, među-regionalnih, sudova i anti-terorističkih sudova i tužilaštava) i predstavnika istražnih organa, u francuskoj delegaciji u Beogradu. Tokom dva dana, učesnici iz Francuske ičaju priliku da razgovaraju o ovim pitanjima sa svojim kolegama iz Srbije.

Francusku delegaciju je sinoć u rezidenciji primila Njena Ekselencija, gđa Kristin Moro (Christine Moro), ambasador Francuske u Republici Srbiji, zajedno sa gospođom Nelom Kuburović, ministarkom pravde Republike Srbije, gospodinom Nebojšom Stefanovićem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije, gospođom Zagorkom Dolovac, Republičkim javnim tužiocem Republike Srbije, i gospodinom Mladenom Nenadićem, tužiocem za organizovani kriminal Republike Srbije.

JPEG

JPEG

U sredu 5. oktobra, glavne teme diskusija odnosile su se na pretnju koju predstavlja nedozvoljena trgovina oružja, nakon čega je bilo reči o posebnim istražnim radnjama u borbi protiv nedozvoljene trgovine oružja. Na kraju dana, Ambasada Francuske u Beogradu organizovala je navedeni prijem, posle koga je za učesnike priređena zvanična večera na poziv nadležnih organa Republike Srbije.

U četvrtak 6. oktobra, program se fokusira na međunarodnu saradnju u borbi protiv nedozvoljene trgovine oružja i na pravni okvir za formiranje zajedničkih istražnih timova. Na kraju skupa, predviđeno je potpisivanje Okvirnog sporazuma kojim je olakšano formiranje budućih francusko-srpskih zajedničkih istražnih timova koji predstavljaju moderno oruđe međunarodne saradnje sa već dokazanom efikasnošću u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa. Treba napomenuti da je ovo prvi sporazum koji je Francuska potpisala sa nekom zemljom van EU.

JPEG
JPEG

Ovaj dvodnevni skup, organizovan na visokom nivou, dodatno ilustruje odličnu saradnju između francuskih i srpskih sudskih organa.

Objavljeno 10/07/2018

gore