COP 21: 1. decembar, dan drugi [fr]

COP 21 : 1. decembar, dan prvi

Nakon dana koji je bio posvećen izjavama šefova država i vlada, pregovarači su nastavili razgovore u utorak 1. decembra, kako bi do kraja konferencije COP21, 11. decembra, postigli univerzalni sporazum koji ograničava globalno zagrevanje na 2 °C.

Pregovarači treba da dostave Loranu Fabijusu u subotu svoju verziju teksta, sa kompromisima i izborom između različitih opcija. Zatim će ministri, šefovi nacionalnih delegacija raditi na tome tokom druge nedelje konferencije.

Među brojnim događajima koji se održavaju na marginama konferencije, ističe se samit: "Klimatski izazovi i rešenja u Africi" kojim je 1. decembra predsedavao predsednik Republike Fransoa Oland. Ovaj samit okupio je dvanaest afričkih šefova država, predsednika komisije Afričke unije kao i predstavnike nekoliko vlada i međunarodnih institucija (Svetska banka, Afrička razvojna banka) kako bi razgovarali o rešenjima vezanim za tri glavna izazova, a to su pristup obnovljivim izvorima energije, borba protiv dezertifikacije i očuvanje jezera Čad.

JPEG

Afrika veoma mnogo trpi od posledica globalnog zagrevanja, a sam kontinent je odgovoran za samo 4% globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte. Postoji "ekološki dug sveta prema afričkom kontinentu koji treba da bude namiren", ocenio je Fransoa Oland.
Francuska je obećala 2 milijarde evra u 2020. kako bi promovisala veće prisustvo izvora obnovljive energije u Africi. Afrika će time dobiti jedan "veoma značajan deo" opštih finansijskih izdvajanja Francuske namenjenim borbi protiv globalnog zagrevanja, koja treba da dstignu cifru od 3-5 milijardi evra godišnje do 2020. godine, rekao je predsednik Oland.

JPEG

Konferencija COP 21 je veoma prisutna i na društvenim mrežama: bilo je 700.000 tvitova u ponedeljak na temu otvaranja COP21, što ga čini međunarodnim događajem o kome je bilo najviše komentara – koji su po brojnosti ipak daleko od broja komentara na razne sportske događaje.

publie le 08/12/2015

hautdepage