COP 21 : 10. decembar, dan jedanaesti [fr]

Nova verzija teksta, na kojoj se radi od srede, u četvrtak uveče imala je samo još pedesetak « zagrada » (više opcija iste rečenice), koje, i ministar Fabius to nije krio, se odnose na najsloženija pitanja. « Zbog toga želimo da damo sebi vremena i konsultujemo sve delegacije u petak ».

JPEG

G. Fabius je apelovao na sve pregovarače rekavši : « mi smo svi iskusni pregovarači i odgovorni političari koji poznaju temu, i znamo da kompromis u svojoj prirodi znači odreći se onoga što je idealno za svakoga od nas kako bi se postiglo ono što je želja svih. Mi želimo sporazum, veoma smo blizu cilja. Sada treba da pokažemo odgovornost koja je neophodna kako bi se pronašlo, u satima koji su pred nama, tlo za univerzalni dogovor: vreme je da se stvari okončaju ».

Loran Fabius je potom objasnio metod rada u ovoj poslednjoj fazi: radiće se u malim neformalnim grupama koje više neće biti usredsređene na stavove neko izričito i samo na predloge kompromisnih rešenja. U međuvremenu, lingvisti su već započeli rad na usaglašavanju dogovorenih delova teksta.

JPEG

Objavljeno 11/12/2015

gore