COP 21: 5/6. decembar, dan šesti i dan sedmi [fr]

U subotu, 5. decembra, brojne aktivnosti su obeležile Action Day http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/po...

PNG

Predsednik COP 21, gospodin Loran Fabius, dobio je u podne u subotu, 5. decembra nacrt sporazuma, rezultat prve nedelje pregovora.

JPEG
JPEG

Na sastanku sa grupom novinara, ministar je izneo šta bi to bilo što bi, po njegovom mišljenju, spadalo u najosetljivije teme:

"Pitanje finansija, kao i pravna forma sporazuma i principa mehanizma revizije. Danas imamo 185 zemalja, od 195, koje su objavile svoje nacionalne doprinose u kojima se obavezuju da u narednim godinama doprinesu borbi protiv klimatskih poremećaja: ovo se dešava prvi put u istoriji. Pridržavanje ovih obaveza će sprečiti odigravanje košmarnog scenarija koji su opisali stručnjaci - a to je globalno zagrevanje od 5 ili 6 stepeni. Međutim, sumiranjem nacionalnih doprinosa još uvek se ne postiže željeni cilj koji je ograničavanje globalnog zagrevanja na 2 stepena ili čak 1,5 maksimalno do kraja veka. Imajući to u vidu, od ključnog značaja je da u sporazumu postoji mehanizam koji nam omogućava da periodično revidiramo i unapredimo te obaveze. To će biti jedan od kriterijuma uspeha konferencije. "
Upitan upravo o kriterijumima uspešnosti COP 21, ministar Fabius je odgovorio:
"Postoje tri preduslova za uspeh. Prva dva su već ispunjena: snažna poruka koja je u ponedeljak odaslata iz Pariza od strane 150 šefova država, i to je istorijski presedan; nikad se toliko svetskih lidera nije okupilo istog dana na istom mestu, da govori o istoj temi, o klimi.
Zatim, na konferenciji COP 21, i nevladini akteri - lokalne vlasti, preduzeća, nevladine organizacije -obavezali su se na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte ... To je neophodno jer, u praksi, zajednice i preduzeća su zapravo veliki emiteri CO2.
Treći uslov treba tek da bude ispunjen: potpisivanje univerzalnog i ambicioznog sporazuma koji sadrži mehanizam za reviziju obaveza svake zemlje i koji definiše načine da se pomogne ugroženim zemljama da se adaptiraju na klimatske promene, a ne samo dase propišu sredstva koja omogućavaju da se zagrevanje ograniči. Pravno obavezujući sporazum treba da obezbedi da su pravila zaista primenjuju i da postavi dugoročne ambicijekako bi se povećala upotreba obnovljivih izvora energije i ograničilo korišćenje fosilnih goriva. "

U nedelju, 6. decembra Fabijus je okupio tim od 14 ministara iz raznih zemalja koji će mu pomoći u unapređivanju sporazuma i koji će sa njim razmatrati tačku po tačku sporazuma. Rad na drugoj fazi sporazuma počeo je u nedelju popodne .

publie le 08/12/2015

hautdepage