COP 21 : Novi nacrt sporazuma pred pregovaračima [fr]

Delegati 195 zemalja u timovima zaduženim za pregovore o sporazumu u ​​Parizu imaju od četvrtka novi nacrt teksta sporazuma, koji je kraći za nekoliko strana, ali koji još uvek sadrži oko 250 opcija.

Tekst, koji je sa 55 sveden na 50 strana, objavljen je u četvrtak ujutro na sajtu Konvencije UN o klimatskim promenama (CNUCCC). Različite nacrte i faze sporazuma možete naći ovde.

Od srede se broj onih koji zovu na ubrzavanje pregovora povećao: i pregovarači, ali i Loran Fabijus, predsednik COP21 i francuski ministar spoljnih poslova tražili su ubrzavanje pregovaračkog procesa.

JPEG

Kako bi se ubrzao tempo, smanjen je broj radnih grupa, na predlog G77 grupe zemalja (133 zemalja u razvoju + Kina). Tako je u četvrtak bilo zakazano 12 sastanaka radnih grupa umesto 25, koliko ih je bilo prethodnog dana.

Novi tekst je pred pregovaračima i oni moraju do subote u podne da predaju nacrt sporazuma sa najprihvatljivijim rešenjima i maksimumom dogovorenih opcija, kako bi ministri nastavili od ponedeljka rad na sporazumu .

Konferencija o klimi COP 21 mora da bude zatvorena 11. decembra i međunarodna zajednica je postavila sebi za cilj da do tada postigne sporazum protiv globalnog zagrevanja.

Pratite vesti sa konferencije COP 21: http://www.cop21.gouv.fr/un-nouveau-projet-daccord/

Objavljeno 08/12/2015

gore