COP 21: 7. decembar, dan osmi [fr]

U ponedeljak, rad na završnici pregovora o sporazumu je intenziviran. Radi se na verziji koja je usaglašena u nedelju popodne.

Rad je podeljen između sedam radnih grupa kojima kopredsedavaju po dva ministra - šefova delegacija koji su prihvatili da podrže predsednika COPa 21, Lorana Fabijusa, i doprinesu ubrzanom iznalaženju neophodnih kompromisa.

Paralelno sa tim delom pregovora, odvijao se i deo posvećen obnovljivim izvorima energije.

Direktor Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), g-din Adnan Amin, rekao je da je moguće udvostručiti udeo obnovljivih izvora energije u svetu do 2030. godine, što bi omogućilo da se postigne polovina predviđenog smanjenja emisije CO2 i zadrži povećanje temperature ispod 2 °C

.
Loran Fabius je najavio da će razvijene zemlje odvojiti budžet od $ 10 milijardi javnog finansiranja za podršku stvaranja novih proizvodnih kapaciteta zelene energije u Africi od 10GW do 2020. godine.

Predsednik Islanda, Olafur Ragnar Grimson, francuska ministarka za ekologiju Segolen Roajal i ministarka životne sredine Kenije, gospođa Džudi Vakhungu, pokrenuli su Svetski savez za geotermalnu energiju sa ciljem da se proizvodni kapaciteti ovog sektora, koji sada iznose tek 12 GW, upetostruče u narednih 10 godina "Iskorišćavanje samo 5% globalnog geotermalnog potencijala pokrilo bi sve energetske potrebe planete tokom 10.000 godina," rekao je predsednik Islanda, g. Grimson.

JPEG

Proizvodni pogon za geotermalnu energiju u Francuskoj, u mestu Sulc-Su-Fore, 13. juna 2008. (c) Afp

Objavljeno 08/12/2015

gore