COVID-19 - Kako se vakcinisati kada ste Francuz koji živi u inostranstvu? [fr]

Francuzima koji žive u inostranstvu dostupne su dve mogućnosti da se vakcinišu protiv kovida 19:

1 / lokalno, u zemlji gde imaju prebivalište, ukoliko je tamo dostupna vakcina koja je odobrena u Francuskoj; to je slučaj sa Srbijom i to je opcija koja se preporučuje.

2 / tokom boravka u Francuskoj, kada putovanja budu opet dozvoljena, osim u slučaju putovanja iz hitnih i neodložnih razloga van evropskog prostora, uz poštovanje redosleda prioriteta koje predviđa nacionalna strategija vakcinacije.

U globalnom kontekstu kojeg karakteriše velika raznolikost lokalnih situacija, Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Francuske se sa naročitom pažnjom bavi zdravljem Francuza koji žive u inostranstvu, posebno radeći na dostupnosti vakcine protiv kovida za one koji žele da se vakcinišu.

Opšte pravilo :

U ovom trenutku postoje dve mogućnosti:

1 ° U svim zemljama u kojima je dostupna ili će uskoro biti dostupna vakcina odobrena u Francuskoj, ukoliko želite da se vakcinišete protiv kovida 19, preporučuje se to učinite lokalno. To je slučaj sa Srbijom (vidi dole).

2 ° Za zemlje u kojima vakcine odobrene u Francuskoj neće biti dostupne u razumnom roku, Francuzi sa prebivalištem u inostranstvu mogu, ukoliko žele, da se vakcinišu tokom nekog dužeg boravka u Francuskoj (većina vakcina se administrira u dve doze u razmaku od nekoliko nedelja), pod uslovom da pripadaju kategoriji ljudi kojima se vakcinacija već nudi u okviru nacionalne strategije vakcinacije.

Za Francuze koji imaju boravak u Srbiji:

Srpske vlasti već nekoliko meseci sprovode vakcinaciju u okviru borbe protiv širenja virusa kovida 19, i njome su obuhvaćeni i stranci koji imaju boravak u Srbiji. Ova vakcinacija je besplatna i mnogi su već mogli da se vakcinišu. Ponuđene vakcine su: Pfizer-Biontech, AstraZeneca, Sputnik V, Sinopharm i Moderna

Do danas su u Francuskoj odobrene samo tri vakcine: Pfizer / BioNtech, Moderna i AstraZeneca koje su odobrenjem stavljene u promet (AMM). Ove vakcine se preporučuju i francuskim državljanima u inostranstvu, pošto ih je odobrila Evropska agencija za lekove, koje su bile predmet odobrenja za stavljanje u promet od strane Evropske komisije i koje su dobile pozitivno mišljenje francuskog Visokog saveta za zdravstvo.

Francuzi koji imaju boravak u Srbiji a žele da se vakcinišu, moraju da se registruju popunjavanjem elektronskog obrasca na sajtu: https://imunizacija.euprava.gov.rs/#novaprijava
Na kraju registracije dobiće poruku kojom se ona potvrđuje. Nakon toga će biti pozvani da se vakcinišu. Nakon vakcinacije dobiće potvrdu.

Da biste saznali više o vakcinaciji u Francuskoj:
Sajt Ministarstva solidarnosti i zdravlja: strategija vakcinacije https://solidarites-sante.gouv.fr/grands-dossiers/vaccin-covid-19/)

Skrećemo vam pažnju na činjenicu da je u cilju usporavanja širenja epidemije u svetu zbog vrlo aktivne cirkulacije virusa kovida 19 i njegovih varijanti privremeno zabranjeno putovanje u Francusku van evropskog prostora, osim iz neophodnih i neodložnih razloga. čak i ukoliko ste vakcinisani:
https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19-31-janvier-2021

publie le 09/03/2021

hautdepage