Caričin Grad, primer izvrsne francusko-srpske saradnje [fr]

Arheološki lokalitet Caričin grad, na jugu Srbije blizu Leskovca, ponovo je otkriven 1912. godine. Naučnici veruju da se na ovom mestu nalaze ostaci vizantijskog grada Justiniana Prima sagrađenog u šestom veku na zahtev cara Justiniana, kao sedište dakijske eparhije. Od 1978. godine francuske i srpske ekipe arheologa rade na ovom izuzetnom nalazištu uz finansijsku podršku francuskog Ministarstva za evropskei spoljne poslove u saradnji sa nemačkom ekipom arheologa.

U šestom veku, car Justinijan, vladar Isočnog rimskog cartsva (od 527. do 565. godine), želeo je da podigne grad, Justinianu Primu, kao sedište dakijske eparhije. Svi su izgledi da je grad porušen pod naletom Avara 614-617. godine, koji su ovim osvajanjem oslabili Vizantijsko carstvo sa severne strane.

Ekipa srpskih arheologa započela je 1912. godine istraživanje lokaliteta Caričin grad, koji se nalazi na na jugu Srbije, na stenovitom uzvišenju, 30 km zapadno od Leskovca. Srpski istraživači, započeli su detaljnu analizu lokaliteta, a istraživanje je nastavila francusko-srpska ekipa arheologa 1978. godine. Utvrđeno je da je Caričin Grad, arheološko nalazište od izuzetnog nacionalnog značaja, koje se prostire na 9 hektara, najverovatnije vizantijski grad Justinijana Prima, podignut ʺex nihiloʺ, za manje od jednog veka.

Ministarstvo za evropske i spoljne poslove Republike Francuske pruža finansijsku podršku ovom arheološkom istraživanju koje zajedničkim snagama sprovode Arheološki institut Srpske akademije nauka i umetnosti i Istraživački centar Arhimed Univerziteta u Strazburu, uz podršku Francuske arheološke škole u Rimu. Svake godine renomirani istraživači i studenti iz Francuske, Srbije, a od 2013. godine takođe i iz Nemačke, zajedno rade na iskopavanju ovih građevina, obnavljanju vizantijskih mozaika, identifikaciji zakopanih predmeta kao i naučnoj valorizaciji samog lokaliteta.

Savetnik za saradnju i kulturnu delatnost Ambasade Francuske u Srbiji posetio je Caričin Grad 28. jula ove godine zajedno sa Draganom Jovanovićem, zamenikom gradonačelnika Leskovca i imao priliku da razgovara sa ekipom arheologa koji rade na ovom lokalitetu, g. Vujadinom Ivaniševićem (Arheološki institut) i g. Bernarom Bavanom (UMR Arhimed, Univerzitet u Strazburu), koji sprovode svoje istraživanje u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika grada Niša, Narodnim muzejom u Leskovcu u kome se nalaze svi predmeti pronađeni na ovom lokalitetu i Centralnim rimsko-germanskim muzejom u Majncu (RMGZ, Mainz).

Poseta je još jednom potvrdila koliko je ovo arheološko nalazište važno za razumevanje centralnog geografskog položaja Srbije u Istočnom rimskom carstvu kao i za istraživanje svakodnevnog života stanovništva u vizantijsko doba. Poboljšanje pristupa ovom lokalitetu moglo bi da predstavlja važnu odskočnu dasku za razvoj lebanske regije čija arheološka baština kao i prirodno nasleđe još uvek nisu dovoljno poznate i priznate.

Za više informacija u vezi sa francusko-srpskim istraživanjem na lokalitetu Caričin grad :
- sajt Univerziteta u Strazburu (na francuskom)
- sajt Narodnog muzeja u Leskovcu (na srpskom)

publie le 04/06/2018

hautdepage