Covid-19: najnovije informacije i najčešće postavljana pitanja [fr]

Najnovije informacije

Mere koje su usvojile lokalne vlasti evoluiraju i najčešće odmah stupaju na snagu.

Srbija

(ažurirano 8. novembra 2021.)

Francuska ambasada vas poziva na maksimalan oprez i poštovanje svih mera zaštite. Za sve najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji, molimo vas da posetite zvaničnu internet stranicu: https://covid19.rs/.

1. Uslovi za ulazak na teritoriju Srbije:

Granice Republike Srbije su otvorene, ali za ulazak u Srbiju važe sledeći uslovi :

Za državljane Srbije i strance koji imaju privremeni ili stalni boravak u Srbiji:

 • Negativni PCR test (ili antigenski test ako dolaze iz SAD), čiji je rezultat izdat do 48 sati pre ulaska u Srbiju.
 • Obaveza podnosenja testa i boravka u samoizolaciji se ne odnosi:

• na državljane Srbije i strance koji borave u Srbiji, a dolaze iz sledećih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske;

• na decu mlađu od 12 godina, bez obzira na zemlju porekla;

• na osobe koje su kompletno vakcinisane u Srbiji ili u inostranstvu = i koje poseduju potvrdu o vakcinaciji koju je izdala nadležna zdravstvena ustanova u Srbiji ili u državie u kojoj je lice vakcinisano. Prema tome, potvrde o vakcinaciji koje su izdate u Francuskoj vam omogućavaju ulazak u zemlju bez PCR testa.

Za strane državljane

 • Negativni PCR test (ili antigenski test ukoliko dolaze iz Sjedinjenih Država), čiji je rezultat izdat do 48 sati pre ulaska u Srbiju.
 • Obaveza testiranja se ne odnosi:

• na lica sa potvrdom o kompletnoj vakcinaciji koja je izvršena u Francuskoj, čak i ako su samo u prolazu kao i uopšteno na lica koja imaju potvrdu o kompletnoj vakcinaciji koju je izdala Republika Srbija ili država sa kojom Republika Srbija ima sporazum o međusobnom priznavanju vakcinacije (Grčka, Mađarska, Rumunija, Slovenija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Češka ) ili sa kojima postoji de facto reciprocitet u priznavanju potvrda o vakcinaciji (Hrvatska, Slovačka, Gruzija, Maroko, Kipar, Liban, Moldavija, San Marino, Tunis). Takodje se priznaju sertifikati o vakcinaciji iz Andore, Austrije, Belgije, Estonije, Irske, Islanda, Italije, Kabo Verdea, Litvanije, Lihtenštajna, Malte, Ukrajine, Finske, Holandije, Švajcarske i Španije.

• na decu mlađu od dvanaest godina

• na osobe koje borave u tranzitu na teritoriji Srbije manje od 12h;

• na lica koji su boravila manje od 48 sati van Republike Srbije i koja mogu da podnesu negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati iz jedne od akreditovanih laboratorija u Srbiji.

NB. Posebne odredbe za službena putovanja:

Stranim državljanima koji dolaze u Srbiju na službeno putovanje dozvoljen je ulazak u Srbiju bez testiranja, pod uslovom da je Privredna komora Srbije prethodno obavestila Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, najmanje 48 sati pre planiranog ulaska na teritoriju putem sledeće veb stranice: http://inocovid.pks.rs/. Putnici moraju da popune digitalni obrazac ili da pošalju e-mail na sledeću adresu: inocovid19@pks.rs. Ti putnici treba da budu u mogućnosti da podnesu PCR test ili negativni antigenski test Privrednoj komori u roku od 24 sata od datuma ulaska na teritoriju Srbije.

Ako ne mogu da podnesu negativni PCR test ili antigenski test u roku od 24h od ulaska na teritoriju Srbije, Privredna komora Srbije će odmah obavestiti o tome nadležnu službu javnog zdravlja.

NB. Posebne odredbe za ljude vakcinisane u Srbiji:

Građani Srbije i strani državljani Srbije sa potvrdom o kompletnoj vakcinaciji (dve doze) protiv COVID-19 koja je izdata od strane Zavoda za javno zdravlje Republike Srbije oslobođeni su PCR-a ili antigenskog testa prilikom ulaska u zemlju i takođe su izuzeti iz karantina. Međutim, preporučuje vam se da pre polaska proverite sa svojom avio-kompanijom.

U cilju obuzdavanja epidemije Covid-19, nadležne vlasti u Srbiji su donele sledeće mere koje se primenjuju na čitavoj teritoriji Srbije od 15. juna 2021:

 • Dozvolu da rade bez ograničenja imaju:

- ugostiteljski objekti (kafići, barovi, restorani) sa 50% kapaciteta uz ograničenje okupljanja do 5 osoba za istim stolom unutar restorana i pod uslovom poštovanja mere od 2m razmaka između stolova; kafićima i restoranima dozvoljeno je da hranu i piće za poneti i dostavu obavljaju 24 sata dnevno.

Služenje hrane i pića je dozvoljeno do 01h.

- prodavnice

 • Rad je dozvoljen od 6h do 22h za:

- tržne centre

- ustanove kulture (sa izuzetkom bioskopa, gde poslednja projekcija može da počne najkasnije u 23h).

- ostale uslužne delatnosti (uključujući frizere, kozmetičke salone itd.) pod uslovom poštovanja mere od 9m2 prostora po osobi (uključujući zaposlene),

- sportske hale, teretane, spa centri i slični prostori, pod uslovom da se poštuje mera fizičke distance od 16m2 po osobi (uključujući zaposlene).

Rad je dozvoljen bez vremenskog ograničenja za :

- medicinske ustanove, apoteke, benzinske pumpe, zubarske i veterinarske ordinacije, medicinske laboratorije, službe dostave i kioske;

 • Nošenje maske je obavezno i u zatvorenom i na otvorenom ako ne može da se poštuje mera fizičke distance. Svako kršenje ovog pravila može da bude kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara (približno 42 evra).
 • Okupljanje u grupama od više od 500 ljudi zabranjeno su na otvorenom i u zatvorenom prostoru;
 • Na stadionima i u sportskim dvoranama, dozvoljena je popunjenost do 50 % kapaciteta
 • U zatvorenim prostorima dozvoljena je popunjenost do 30 % kapaciteta.
 • Strogo se kontroliše nošenje maski u javnom prevozu, sa ograničenjem broja putnika na 50% kapaciteta vozila.

Strogo se kontroliše sprovođenje mera izolacije, kućnog karantina (samoizolacija) kao i svih anti-epidemioloških mera koje su na snazi.

• Podstiče se primena rada na daljinu za sve zaposlene čija priroda posla to dozvoljava.

Pažnja: Navedene mere su u principu primenjuju za celoj teritoriji Srbije,osim ako na lokalnom nivou nisu donete posebne mere koje su primerenije trenutnoj lokalnoj zdravstvenoj situaciji. Stoga, ukoliko putujete po Srbiji, preporučuje se da se svakako pridržavate uobičajenih mera predostrožnosti i dodatno informišete o važećim propisima na lokalnom nivou na sajtovima lokalnih samouprava, u turističkim organizacijama...

NB. Od usvajanja izmena i dopuna Zakona o sprečavanju zaraznih bolesti 13. novembra 2020, predstavnici vlasti koji su zaduženi za sprovođenje zakona (policija, komunalna milicija, inspekcija) mogu lakše da sankcionišu svakog ko se ne pridržava mera koje je usvojila Vlada u okviru borbe protiv širenja epidemije.

Uvedena je kovid propusnica.

Od 8. novembra 2021. godine u pojedine prostore (restorani, kafići, kladionice, noćni klubovi, kockarnice i sl.) posle 20h može da se uđe samo uz kovid propusnicu.

Kovid propusnicom se smatraju potvrde o vakcinaciji izdate u Srbiji, povrde o vakcinaciji izdate u Evropskoj uniji, kao i negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata ili antigen test ne stariji od 48 sati.

Gde uraditi PCR ili antigenski test u Srbiji?

[ažurirano 11. juna 2021]

Ukoliko želite da uradite PCR test, a da ne idete u zdravstvene ustanove, testiranje možete da uradite u jednoj od 26 akreditovanih laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji. Prethodno treba onlajn da zakažete testiranje na adresi: [https://ezakazivanjepcr.euprava.gov.rs/]. Izuzetno, na nekim punktovima testiranje ćete moći da obavite i bez zakazivanja, ali ćete morati da čekate.

Cena testiranja je 9 000 RSD (oko 80 evra). Pre testiranja treba da uplatite traženi iznos u pošti-banci i da dokaz o uplati ponesete sa sobom na testiranje.

Antigenski test može da se uradi u svakoj većoj laboratoriji u svim većim mestima.

Spisak referentnih laboratorija

Od 11. juna 2021, testiranje možete obaviti direktno na aerodromu Beograd Nikola Tesla. Više informacija ćete naći na sajtu aerodroma ovde :

Francuzi koji imaju boravak u Srbiji - vakcinacija

Sve informacije možete dobiti ovde

Francuski državljani koji su vakcinisani u Srbiji mogu da podignu srpski zeleni sertifikat na dva načina, onlajn preko euprave i lično na šalterima dvesta pošta u celoj zemlji.

Francuska

(ažurirano é.decembra 2021.)

Zbog aktivnog širenja virusa COVID-19 i njegovih varijanti, izvesna ograničenja putovanja su neophodna da bi se usporilo napredovanje epidemije u svetu (podaci o pandemiji mogu se pogledati na sajtu Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti).

Putovanja na relaciji Francuska - strane zemlje su dozvoljena, a uslovi zavise od zdravstvene situacije u zemljama u koje ili iz koje se putuje i statusa vakcinisanosti putnika. Klasifikacija zemalja je definisana na osnovu zdravstvenih pokazatelja.

Klasifikacione liste zemalja će biti podložne promenama i prilagođavaće se promenama epidemiološke situacije u zemljama.

PAŽNJA : Srbija je u crvenoj zonu od 24. oktobra 2021. shodno dekretu od 21. oktobra 2021.

1 / Uslovi za ulazak u Francusku iz Srbije:

a / za putnike iz Srbije koji su kompletno vakcinisani prema vakcinalnoj šemi koja se priznaje u Francuskoj

PAžNJA: Od subote 4. decembra 2021. u 00h (noć od petka na subotu), i osobe vakcinisane vakcinama koje se priznaju u Francuskoj moraju da imaju negativan PCR ili antigenski test koji je obavljen manje od 48 sati pre puta. Zdravstvene službe mogu da zatraže i da se obavi dodatni test podolasku u Francusku. Isto važi i za decu stariju od 12 godina.

Ipak, osobe koje su vakcinisane po protokolu vakcinacije koje je priznala Francuska mogu da putuju bez razloga za putovanje ili obaveznog karantina.

Podsećanja radi, od 22. septembra 2021. godine, protokoli vakcinacije koje su priznati u Francuskoj su:

dve doze vakcina koje priznaje Evropska agencija za lekove (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson);

dve doze Sinopharm ili Sinovac vakcine (na listi za hitne slučajeve Svetske zdravstvene organizacije) dopunjene jednom buster dozom tipa mesindžer RNK vakcine (Pfizer, Moderna);

jedna doza vakcina Sinopharm i Sinovac, dopunjena sa dve doze mesindžer RNK vakcine.

Lica vakcinisana u inostranstvu vakcinom koju ne priznaju ni Evropska agencija za lekove ni Svetska zdravstvena organizacija (kao što je Sputnjik), treba da dobiju dve doze mRNK vakcine kako bi se smatrale kompletno vakcinisanima i kvalifikovale se za dobijanje francuske kovid propusnice, bez obzira da li su prethodno primile jednu ili dve doze. Zapravo, treba da se ponovo kompletno vakcinišu.

b / Putnici koji nisu vakcinisani protiv Covid-19 ili se, prema francuskim pravilima, smatraju nevakcinisanim:

Svako putovanje u Francusku mora biti opravdano veoma jakim razlogom, koji mora da bude naveden u međunarodnoj potvrdi o putovanju koja mora da se da na uvid zajedno sa svom pratećom dokumentacijom prilikom ukrcavanja na let ili na graničnom prelazu.

Word - 22.3 ko
(Word - 22.3 ko)

Spisak tih jakih opravdanih razloga koji važe za zemlje klasifikovane u crvenu zonu možete pronaći na internet sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i pod tačkom 2 dole u tekstu. Osobe koje ne mogu svoje planirano putovanje da opravdaju niti jednim od navedenih razloga neće biti dozvoljen ulazak u Francusku.

Nevakcinisanim licima kojima je, u skladu sa prethodno navedenim uslovima, dozvoljeno putovanje u Francusku, moraju takođe prilikom ukrcavanja, pored međunarodne potvrde o putovanju, da podnesu na uvid:

- negativan rezultat PCR testa ili antigenskog testa ne stariji od 48 sati pre polaska leta;

- potpisanu izjavu kojom garantuju da nemaju simptome infekcije covidom-19 i da nisu bila u kontaktu sa licem kome je potvrđen covid-19 i
- kojom se obavezuju da će se podvrći antigenskom testiranju ili biološkom pregledu po dolasku u Francusku;

Izjava je u formi dokumenta koji možete da preuzmete dole.

Word - 20.5 ko
(Word - 20.5 ko)

Po dolasku u Francusku, ovi putnici će sistematski, dekretom nadležne prefekture, biti podvrgnuti karantinu ili izolaciji u trajanju od 10 dana. Stoga će morati da dostave prateću dokumentaciju kojom potvrđuju adresu svog boravka tokom perioda propisanog karantina ili izolacije, navodeći i kako kontrolori propisanih mera mogu da dođu do njih i provere da li se mere poštuju.

Deca mlađa od dvanaest godina izuzeta su od ovih mera.

2 / Jaki razlozi koji opravdavaju ulazak na francusku teritoriju.

Podsećamo da se obavezan razlog za putovanje traži samo od lica koja nisu vakcinisana ili koja se, prema pravilima koja važe u Francuskoj, smatraju nevakcinisanima.

Kompletna lista razloga može se preuzeti ovde.

PDF - 167.4 ko
(PDF - 167.4 ko)

Lica za koje se smatra da imaju jak razlog :

a / Lica koja su državljani Francuske, kao i njihovi supružnici (brak, građansko partnerstvo i vanbračna zajednica) i deca.

b / Državljani Evropske unije i zemalja tzv. Evropskog prostora, kao i njihovi supružnici (brak, građansko partnerstvo i vanbračna zajednica) i djeca koji imaju boravak u Francuskoj.

c / Državljani trećih zemalja, koji imaju važeće francuske ili evropske boravišne dozvole ili vize za dugotrajni boravak i kojima je glavno prebivalište u Francuskoj (važi samo ako je putovanje u inostranstvo bilo pre 31. januara 2021. godine ili je opravdano ubedljivim razlogom).

d / Državljani trećih zemalja, koji imaju vizu za dugotrajni boravak izdatu za spajanje porodice ili spajanje porodica izbeglica, korisnika supsidijarne zaštite i lica bez državljanstva.

e / Studenti upisani na kurseve francuskog kao stranog jezika (FLE) pre upisa u visokoškolske ustanove ili su primljeni na usmeni ispit na nekoj od francuskih visokoškolskih ustanova ili su već upisani na 2021-2022 školsku godinu.

f / Istraživači ili nastavnici (uključujući asistente za jezik) koji se nastanjuju u Francuskoj na poziv istraživačke laboratorije, kako bi obavljali istraživačke poslovei koji zahtevaju njihovo obavezno fizičko prisustvo, kao i njihovi supružnici (brak, građansko partnerstvo i vanbračna zajednica, uz dokaze) i deca

g / Zaposleni u sektoru kopnenog, pomorskog i vazdušnog saobraćaja ili pružaoci transportnih usluga (uključujući vozače bilo kog vozila koje služi za prevoz robe koja je namenjena za upotrebu na francuskoj teritoriji, kao i oni koja samo prolaze kroz Francusku ili se prevoze do svoje početne lokacije ili dolaze na obuku).

h / Strani državljani koji rade u diplomatskim ili konzularnim predstavništvima, ili međunarodnim organizacijama sa sedištem ili kancelarijom u Francuskoj, kao i njihovi supružnici i deca.

i / Putnici u tranzitu u međunarodnoj zoni koji je kraći od 24 sata.

Pažnja: Sva lica koja imaju pravo da putuju u Francusku, uključujući i vakcinisana lica su u obavezi da popune izjavu da će poštovati propisane odredbe na teritoriji Francuske .

3 / Podsetnik: uslovi za napuštanje francuske teritorije zbog putovanja u zemlje u crvenoj zoni.

U zavisnosti od toga da li ste vakcinisani ili ne, pogledajte ovde uslove polaska iz Francuske u zemlje koje su klasifikovane u crvenu zonu.

4/ Odredbe koje se primenjuju na francuskoj teritoriji

Od 15. novembra 2021. godine, sertifikat tj. potvrda o vakcinaciji koji je izdat u Srbiji ispunjava evropske standarde i podleže automatskom priznavanju u Francuskoj. Stoga više nema potrebe da se traži konverzija srpskog sertifikata u francuski sertifikat. Ovaj dokument je neophodan za ulazak u ugostiteljske objekte, objekte za rekreaciju i zabavu i međugradski prevoz na francuskom tlu i zove se „pass activités “.

Srpski sertifikat se dobija ili nakon vakcinacije ili nakon preležane bolesti.

== NAPOMENA: Gore navedeno se odnosi samo na srpske potvrde tj. sertifikate prema protokolu o vakcinaciji koji se priznaje u Francuskoj. ==

Od 25. novembra 2021. ministar zdravlja u Francuskoj najavio je generalizaciju buster doze mRNK vakcina za osobe starije od 18 godina.

Stoga, osobe koje su vakcinisane dvostrukom dozom vakcine koju je odobrila Evropska agencija za lekove (Pfizer, AstraZeneca, Moderna) ili sa dve doze Sinopharm / Sinovac praćene jednom buster dozom mRNK, mogu da dobiju buster dozu mRNK nakon pet meseci od poslednje doze.

Validnost „pass activités “ ističe:
● 15. decembra 2021. za starije od 65 godina ako nisu primili buster dozu i ako je prošlo sedam meseci od poslednje doze;

● 15. januara 2022. za osobe 18 - 64 godine ako nisu primile buster dozu i ako je prošlo sedam meseci od poslednje doze.

Treća doza omogućava stupanje na snagu nove zdravstvene propusnice „pass activités “ pod nazivom „3/3“.

Ljudi koji su vakcinisani Janssen vakcinom, bez obzira na godine, mogu da prime svoju mRNK buster dozu nakon dva meseca . Imajte u vidu da onima koji nisu dobili buster dozu, zdravstvena propusnica „pass activités “ ističe 15. decembra 2021.

Busetr doza će omogućiti stupanje na snagu takozvane "2/2" zdravstvene propusnice „pass activités “ sedam dana nakon vakcinacije.

== NB ==

U ovoj fazi, obaveza buster doze se ne odnosi na takozvanu „putnu“ zdravstvenu propusnicu pass voyage: stoga, Francuzi koji žive u inostranstvu mogu da dobiju zdravstvenu propusnicu za povratak u Francusku bez buster doze. Na francusku teritoriju mogu da uđu Francuzi iz Srbije, kao i srpski ili strani državljani sa zdravstvenom propusnicom koja je dobijena u Srbiji nakon vakcinacije po protokolu vakcinacije koju je priznat u Francuskoj. Tek nakon ulaska u zemlju može im biti potrebna ažurna zdravstvena propusnica „pass activités “.

Buster doza nije uvek potrebna da biste napustili Francusku i putovali u inostranstvo. Uređaj za očitavanje (TACverifi) određuje validnost propusnice u zavisnosti od datuma poslednje doze i starosti. Ako bustera doza nije obavezna u zemlji boravka ili tranzita, propusnica neće biti poništena uređajem za očitavanje.

Pored toga, dnevni testovi (i koji omogućavaju aktiviranje zdravstvene propusnice koji važi 1 dan) su besplatni u Francuskoj 15 dana za sve Francuze koji žive u inostranstvu a koji su primili samo jednu dozu Janssena, dve doze mRNK ili dve Sinopharm/Sinovac doze plus buster mRNK a dolaze na praznike, ako mogu da daju dokaz o zakazanom terminu za buster dozu i da podnesu dokaz o stalnom boravku u inostranstvu.

Lica koja su u Srbiji primila buster dozu nakon dve doze primenjene u Francuskoj, trenutno će morati da završe onlajn proces za dobijanje „pass activités “ "3/3“ nakon što im istekne druga doza preko linka https://www.demarches-simplifiees.fr/commencer/passe-sanitaire-francais-de-l-etranger, tako što će da prilože svoje sertifikate, francuski i srpski, identifikacioni dokument i uverenje o prebivalištu u inostranstvu. Imajte na umu da, s obzirom na veliki broj zahteva, vreme čekanja može da bude dugo.

5. Nalazite se u Srbiji i potrebna vam je dugoročna viza za Francusku:

Idite na stranicu posvećenu izdavanju viza .
Molimo vas da svoja eventualna pitanja uputite ambasadi mejlom: fslt.belgrade-amba@diplomatie.gouv.fr

FAQ - Najčešće postavljana pitanja

Nameravam da putujem kolima po regionu oko Srbije. Možemo li se slobodno kretati iz jedne zemlje u drugu?

Za pouzdane i ažurne informacije o uslovima tranzita između Srbije i zemalja u okruženju preporučujemo da obavezno pogledate stranicu „Saveti za putovanja u zavisnosti od destinacije“ kao i sajtove ambasada zemalja kroz koje prolazite.

Svi odgovori su na često postavljana pitanja Ministarstva Evrope i spoljnih poslova se nalaze ovde.

Preporuke u slučaju simptoma COVID-19

Imate povišenu temperaturu, respiratorne tegobe čak iako su blage, gubitak čula ukusa i mirisa, malaksalost :

 • Izbegavajte sve kontakte sa drugim osobama ;
 • Nosite masku koja vam pokriva usta i nos kako biste izbegli svaki rizik da zarazite svoje bližnje ;
 • Idite u najbiži « Dom Zdravlja », i javite se u ambulantu određenu za slučajeve koji sumnjaju na Covid-19 (« Covid-19 ambulanta »). Domovi zdravlja su otvoreni od 7h00 do 20h00 radnim danima i od 8h00 do 18h00 vikendom. Lista beogradskih Covid ambulanti je u dokumentu dole:
PDF - 427 ko
(PDF - 427 ko)
 • Tamo će vas pregledati lekar i odrediti, u zavisnosti od vaših simptoma, da li treba da vam se uradi rendgen pluća, da se izvadi krv i da se uradi antigenski ili PCR test (rezultati se dobijaju ya 24h do 48h). U zavisnosti od ovog prvog pregleda i ukoliko je vaše zdravstveno stanje u dovoljnoj meri ozbiljno, možda će vam biti preporučeno da idete u najbliži za to određeni zdravstveni centar ukoliko se nalazite u unutrašnjosti gde će lekari odrediti protokol za lečenje.

Nemate simptome ali želite da se testirate, između ostalog zbog putovanja u inostranstvo :

Treba prvo da izvršite uplatu za test u pošti i da zakažete testiranje u najbližem Domu zdravlja. Cena za državljane Srbije i strane državljane-rezidente je 6.000 dinara, a za strane državljane-nerezidente 12.000 dinara.

Što se tiče Beograda, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti šest dana nedeljno, svakim danom osim nedelje, na sledećim lokacijama:

- Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak (od 08-20 časova) bez zakazivanja,
- Zavod za biocide i medicinsku ekologiju (od 07-13 časova), sa ili bez zakazivanja, koje je moguće preko njihovog sajta
- Gradski zavod za javno zdravlje (od 08-13 časova),
- Institut za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut (od 08-12 časova),
- Klinički centar Srbije (od 7.30-14.30 časova, mobilni kontejner Epidemiološke službe iza Urgentnog centra).

Što se ostatka Srbije tiče, uz dokaz o uplati, testiranje na lični zahtev može se obaviti u Institutima i Zavodima za javno zdravlje, u gradu ili opštini gde je građanin podneo zahtev. Spisak gde se može uraditi test se nalazi na ovoj stranici u delu Gde uraditi PCR test u Srbiji?

Rezultati testa se obično dobijaju u roku od 24h do 48 sati.

Pažnja: za putovanja su dozvoljenise priznaju samo PCR testovi (u nekim slučajevima i serološki testovi). Antigenski testovi, čija pouzdanost veoma varira u zavisnosti od proizvođača, nisu prihvaćeni na granicama.

Ukoliko imate pitanja, najnovije informacije ćete pronaći :

 • na zvaničnom internet sajtu Republike Srbije. NB. Stranica na srpskom je kompletnije ažurirana od stranice na engleskom.
 • pozivom na jedinstveni broj : 19 819 (8h00-20h00)

Ukoliko ste starija osoba / pripadate visokorizičnoj grupi ili ste sami i potrebna vam je pomoć, uključujući i pomoć za nabavku namirnica, dostavu lekova :

 • pozovite 19 820 kako biste se povezali sa udruženjem volontera iz vaše opštine.

Za više informacija

Prvi slučaj osobe zaražene korona virusom je zabeležen 6. marta. Dana 11. marta, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je proglasila za «pandemiju» epidemiju koronavirusa Covid-19.

 • Stranica « saveti putnicima » Ke d Orseja se redovno ažurira. Stranica o Srbiji Vam je na raspolaganju ovde.
 • Sve informacije vezane za koronavirus, za situaciju u Francuskoj i za mere koje je preduzela Vlada potražite na zvaničnom sajtu

Ne zaboravite :

PNG

publie le 02/12/2021

hautdepage