Dan Francuske u Kragujevcu u znaku 180.-te godišnjice francusko-srpskih diplomatksih odnosa [fr]

Skoro godinu dana nakon svoje prve posete Kragujevcu, Ambasador Francuske je ponovo posetio ovaj grad, još jednom povodom proslave frankofonije. Tako je u okviru obeležavanja Meseca frankofonije 19. marta i organizovan Dan Francuske u Kragujevcu.

Ovaj dan je dobio na značaju u velikoj meri i iz razloga što je, tačno u dan, obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije. Kako je grad Kragujevac bio prestonica Kneževine Srbije do 1839. godine, činilo se sasvim prigodnim da se ciklus obeležavanja ove godišnjice započne u Kragujevcu.

Ambasador i predsednik gradske skupštine Kragujevca Miroslav Petrašinović, u pratnji dela svojih saradnika, tom prilikom su razgovarali o perspektivama jačanja saradnje u kulturi i obrazovanju, kao i o ponudi grada Kragujevca da francuskim firmama omogući bolje uslove za dolazak u novoizgrađeni industrijski kompleks : Mind Park.

Više aktivnosti upriličeno je tokom ovog dana, kao što je bila i konferencija kojom je obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije. Simbolično, ova konfencija je održana u zgradi Stare Skupštine, na mestu na kome su pre 180 godina ostvareni prvi francusko-srpski diplomatski kontakti modernog doba. Tom prilikom su gospodin Petrašinović, gospodin Ambasador i istoričar gospodin Stanislav Sretenović predstavili na koji način je ova saradnja uspostavljena u XIX veku, zašto je Kragujevac bio mesto odvijanja ovih događaja, ali i kako su ovi događaji iz 1839. godine postavili temelje intenzivnoj i raznovrsnoj saradnji koja danas postoji. Ovaj događaj obeležio je početak različitih komemoracija na ovu temu koje Ambasada Francuske planira da organizuje tokom 2019. godine.

Radionice Biram Francuski takođe su bile organizovane u Osnovnoj školi Sveti Sava, kako bi se učenicima približio francuski jezik i bila im pružena prilika da vežbaju sa francuskim asistentima za učenje jezika, asistentima koje različitim osnovnim i srednjim školama obezbeđuje Francuski institut u Srbiji.

Pored ostalih organizovanih aktivnosti, bio je upriličen i susret između Ambasadora i dvadesetak studenata Filološkog fakulteta u Kragujevcu na temu jednakosti između žena i muškaraca, temi na kojoj francuska vlada naročito insistira ovih poslednjih godina.

publie le 27/03/2019

hautdepage