Obeležen Dan Primirja na francuskom vojnom groblju u Beogradu [fr]

Kao i svake godine, održana je komemorativna ceremonija kojom se obeležava dan Primirja 11. novembra 1918. godine na francuskom vojnom groblju u Beogradu. Bila je to prilika da se setimo snažnog francusko-srpskog prijateljstva koje je iskovano na Solunskom frontu i da odamo počast francuskim vojnicima koji su poginuli od 11. novembra 2015.

JPEG

Nakon što su deca iz hora Francuske škole u Beogradu otpevala himne, gospođa Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji, održala je govor u kojem se srdačno zahvalila francuskim i nemačkim učenicima na učešću u ceremonija. Ona je podsetila na svu važnost koju ima osećaj za dužnost i žrtvu i odavanje počasti onima koji su pali na bojnom polju.

JPEG

Ambasadorka je pročitala tom prilikom i poruku državnog sekretara za boračka pitanja i očuvanje sećanja, Žan-Marka Todeskinija. U njegovo ime najavljujući izgradnju spomenika u Parizu koji će biti podignut u znak sećanja na sve koji su položili život za Francusku u operacijama u inostranstvu, ambasadorka je podsetila da će spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu biti obnovljen u 2017.

JPEG

U čast srpskih i francuskih trupa koje su zajedno ratovale tokom Prvog svetskog rata, mali hor Francuske škole u Beogradu otpevao je pesmu "Kreće se lađa francuska". Francuski i nemački đaci su potom pročitali imena dvadeset vojnika ciji zemni ostaci počivaju na groblju, kao i petorice francuskih vojnika koji su poginuli u inostranim operacijama od 11. novembra 2015. godine.

Ambasadorka je u pratnji nemačkog izaslanika odbrane položila venac na spomenik i poklonila se vojnicima kojima je posvećen, što je nakon nje učinio i ambasador Nemačke, g. Aksel DITMAN,u pratnji francuskog izaslanika odbrane.

JPEG
JPEG

Brojne delegacije koje su došle na ceremoniju položile su takođe vence na spomenik, među njima delagacija ministarstva odbrane Republike Srbije, na čelu sa generalom Jovicom Draganićem, delegacija iz sekretarijata za boračka pitanja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čelu sa g. Draganom Popovićem, delegacija grada Beograda, kao i delegacije brojnih ambasada i udruženja.

JPEG

JPEG

JPEG

Komemoracija, kojoj su prisustvovali i brojni građani, Francuzi i Srbi, okončana je minutom ćutanja.

Objavljeno 09/10/2017

gore