Dan francusko-nemačke saradnje [fr]

JPEG
Photo: Tanjug/Dragan Kujundzic

Beograd, ponedeljak 23. januar 2017 | Francuska i Nemačka podržavaju regionalnu saradnju zemalja zapadnog Balkana i početak rada Kancelarije za saradnju mladih u regionu RYCO

Na samitu zemalja zapadnog Balkana koji je održan u Parizu 4. jula 2016. godine, predsednici vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije potpisali su međuvladin sporazum o stvaranju Kancelarije za regionalnu saradnju mladih (RYCO), i time učinili jedan važan korak u pospešivanju dijaloga među mladima na zapadnom Balkanu. Kancelarija za regionalnu saradnju mladih (RYCO), koji će započeti sa radom u drugom tromesečju 2017. godine, stvorena je po uzoru na Francusko-nemačku kancelariju za mlade (OFAJ / DFJV), nastalu u okviru Jelisejskog sporazuma kojim je 22. januara 1963. potvrđeno francusko-nemačko pomirenje.

U okviru obeležavanja 54.-godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma, Ambasade Nemačke i Francuske, Gete institut, Francuski institut u Srbiji, kao i Francusko-nemačka kancelarija za mlade, organizovali su 23. januara 2017. u Gete-Institutu panel diskusiju posvećenu očekivanjima mladih iz civilnog društva od novoosnovane Kancelarije za regionalnu saradnju mladih i pripremnim radovima za početak njenog delovanja (zapošljavanje, priprema budžeta…). Dvadeset petoro mladih iz cele Srbije je na kraju radnog dana u open space radionici u Francuskom institutu, uz pomoć Franka Moravieca, specijalnog savetnika Francusko-nemačke kancelarije za mlade za jugoistočnu Evropu i Inicijative mladih za ljudska prava, imalo je niz predloga za konkretno unapređivanje rada kancelarije RYCO.

Na panel diskusiji, posle uvodnih reči g. Aksela DITMANA, ambasadora Nemačke, g-đe Kristin Moro, ambasadorke Francuske i Snežane Klašnje, pomoćnice ministra za omladinu i sport Republike Srbije , mladi su te svoje predloge izneli pred brojnom publikom: bilo je reči o potrebi da se uspostavi tesna saradnja između škola i univerziteta u regionu, o zajedničkoj pacifiziranoj nastavi istorije, o valorizovanju zajedničkih kulturnih elemenata; o podršci inovacijama i preduzetništvu mladih; o promociji kancelarije i kulturnih i drugih sadržaja u regionu putem medija i društvenih mreža, uz napomenu da je jedan od osnovnih ciljeva svih ativnosti zapravo povećanje mobilnosti mladih između zemalja zapadnog Balkana.

Razgovor na ove teme nastavljen je nakon panela, sa predstavnicima institucija, nevladinih organizacija, poslenicima u sferi kulture i obrazovanja i diplomatskim predstavnicima zemalja regiona i EU na prijemu u ambasadi Francuske.

JPEG

Francuska i Nemačka pozdravljaju angažovanje Vlade Republike Srbije i nevladinog sektora u Srbiji oko ovog pilot-projekta za regionalnu saradnju mladih i raduju se što je OFAJ/DFJW mogao da doprinese uspostavljanju kancelarije za zapadni Balkan. Sa svoje strane, Francuski institut u Srbiji preuzeo je na sebe zadatak da širi mrežu « prijatelja kancelarije RYCO » po Srbiji, posebno među školama i ustanovama kulture.

Foto : Goran Zlatković
JPEG JPEG JPEG JPEG JPEG

Objavljeno 03/07/2018

gore