Dan francusko- nemačkog prijateljstva

Povodom 22. januara , dana potpisivanja Jelisejskog sporazuma 1963. kojim su ozvaničeno francusko – nemačko prijateljstvo i saradnja, ambasadori Francuske i Nemačke dali su najpre zajednički intervju dnevnom listu « Blic » .

https://www.blic.rs/vesti/politika/...

JPEG

U tom intervjuu, dvoje ambasadora objašnjavaju kako posle Drugog svetskog rata nije bilo lako izabrati opciju jednog takvog pomirenja. Medutim, istorija je dokazala da je to bio veoma mudar izbor, za dobrobit ne samo obe zemlje , nego i cele Evrope , pošto je kasnije omogućio stvaranje Evropske unije kakvu danas poznajemo. Prema mišljenju oba ambasadora , sporazum može da posluži kao inspiracija za Srbiju i njene susede, koji takođe moraju da izgrade zajedničku budućnost kroz pomirenje i evropske integracije.
Zatim su dvoje ambasadora imali susret sa đacima nemačke i francuske škole koji su ceo dan proveli zajedno družeći se.
JPEG

JPEG

U večernjim satima , prikazan je film Folkera Slendorfa " Diplomatija " u Kulturnom centru Beograda koji se inspiriše stvarnim događajem iz avgusta 1944, kada je sprečeno rušenje najvažnijih pariskih građevina koje je naredio Hitler uoči povlačenja okupacionih snaga iz grada.
JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

Objavljeno 04/07/2018

gore