Dan primirja: Francusko vojno groblje

Ambasada Francuske je kao i svake godine, i ovog 11. novembra organizovala tradicionalnu komemorativnu svečanost u čast Dana primirja na francuskom vojnom groblju u Beogradu, na kome počivaju zemni ostaci 375 vojnika koji su poginuli na ovom tlu tokom Prvog svetskog rata.

Nakon himni koje su izvela deca hora Francuske škole u Beogradu, ambasadorka je u prisustvu ambasadora Nemačke i učenika nemačke škole izrekla sledeće: Zajedno svedočimo da jučerašnje suprotstavljenosti mogu da budu prevaziđene kako bi se pristupilo sutrašnjici. A ovo svedočenje je posebno značajno ovde, u Beogradu, u trenutku kada je Srbija stupila na put pomirenja sa susedima. Iz istorije smo naučili da kada utihne oružje, počinje novi izazov, izazov izgradnje mira. Od svakog od dojučerašnjih protivnika, koji treba da postanu partneri sutrašnjice, to zahteva hrabrost, istrajnost i poštovanje drugog.

Ambasador je takođe spomenula francusku vojnu podršku Francuske Srbiji koja je otpočela pre tačno 100 godina, u novembru 1914. Ova bratstvo po oružju traje i danas kroz razmenu mladih vojnih kadrova: trojica učenika - oficira Specijalne vojne škole Sen- Sir i dvojica studenata Pomorske akademije trenutno pohađaju nastavu u okviru svog međunarodnog semestra u Beogradu, dok jedna kadetkinja Vojne akademije iz Srbije učestvuje upravo u ovom trenutku u obeležavanju Dana primirja u Parizu, na trgu Etoal) i učešće srpskih vojnih lica u spoljnim vojnim operacija Evropske unije.

Ceremonija je takođe prilika da se oda priznanje sedmorici francuskih vojnika koji su izgubili živote u ovoj godini u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Dvoje ambasadora, ambasadori Francuske i Nemačke, zatim su zajedno položili vence, a posle njih vence su položili državni sekretar zadužen za boračka pitanja, Dragan Popović , delegacija Ministarstva odbrane koju je predvodio brigadni general Stanko Vasiljević, delegacija Grada Beograda koju je zastupao Dragomir Petronijević. Brojni ambasadori ili njihovi predstavnici, kao i nekoliko udruženja koja neguju uspomenu na period oslobodilačkih ratova iz Srbije, takođe su polaganjem venaca ukazali počast vojnicima poginulim na Istočnom frontu.

Svečanost su ulepšali mali članovi hora Francuske škole u Beogradu i svojim prisustvom uveličali su mnogi naši sunarodnici. Nakon ceremonije održan je prijem u rezidenciji za sve učesnike.

publie le 15/06/2020

hautdepage