Dani slobode: Državna sekretarka pri ministru vojske, Darijesek, boravila je u Beogradu. [fr]

Povodom stogodišnjice oslobođenja srpske prestonice u Prvom svestkom ratu, 1. novembra 2018. u Beogradu je boravila državni sekretar pri ministru vojske Republike Francuske, Ženevjev Darijesek. Odmah po dolasku u Beograd, dan uoči proslave ovog važnog datuma, prisustvovala je svečanoj večeri koju je u njenu čast upriličio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, tokom koje su razgovarali o obeležavanju stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata, posebno ono koje je vezano za čuvenu epopeju proboja Solunskog fronta. 1. novembar je zapoceo susretom sa ministrom odbrane Republike Srbije, Aleksandrom Vulinom.

Na sastanku je dvoje sagovornika razgovaralo o bratstvu po oružju između francuskih i srpskih vojnika tokom Velikog rata koje je dovelo do oslobođenja Srbije u oktobru i novembru 1918, kao i o sadašnjoj uspešnoj saradnji između dve vojske u mirovnim operacijama u svetu.

Nakon što su odali poštu francuskim i srpski ratnicima na francuskom vojnom groblju i Spomen-kosturnici branilaca Beograda, ministar odbrane, Aleksandra Vulin, kao i ministar rada, zapošljavanja, bivših boraca i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda, g-din Zoran Radojičić i državna sekretarka , Ženevjev Darijesek učestvovali su u svečanom obeležavanju oslobođenja grada u Skupštini grada Beograda.

U svom govoru (koji možete naći u integralnoj verziji u prilogu ovog teksta), državna sekretarka je podsetila da je tačno pre sto godina, 1. novembra 1918. godine, Beograd oslobođen od strane zajedničke francusko-srpske vojske kojom su komandovali maršal Franše d’Epere i princ Aleksandar. Otvarajući izložbu u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji pod nazivom "Naša istorija /naša sećanja » koja ima za temu sećanje na francusko-srpsku vojnu i građansku solidarnost tokom Velikog rata u Skupštini grada, ona se podsetila na "neraskidive veze ... koje su iskovane na bojnom polju na Solunskom frontu" i da je "ova zajednička istorija još uvek živa". Ona je naglasila da je grad Beograd, zbog iskazanog otpora i stradanja koje su preživeli tokom rata 1914-1918, odlikovan ordenom Legije časti. Ovo najviše odlikovanje je beogradu svečano uručio lično Maršal Luj Franše d’Epere, snažan simbol francusko-srpskog prijateljstva i zajedničke borbe na Solunskom frontu.

Nakon svih aktivnosti vezanih za obeležavanje oslobođenja Beograda, državna sekretarka je insistirala da obiđe radove na obnovi Spomenik zahvalnosti Francuskoj koji je podignut u znak sećanja na francusko-srpsko savezništvo i podršku Francuske Srbiji tokom i nakon Prvog svetskog rata.

Integralna verzija govora državne sekretarke pri ministru vojske Republike Francuske, Ženevjev Darijesek

PDF - 456.5 ko
(PDF - 456.5 ko)

publie le 06/11/2018

hautdepage