Decentralizovana saradnja Francuske i Srbije u fokusu susreta u Dižonu [fr]

U okviru Programa saradnje Francuska-Balkan, koji predvodi Udruženje teritorija Viši-Overnj i koji je podržan od strane Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Francuske - Delegacija za aktivnosti lokalnih zajednica u inostranstvu, francusko Udruženje Saveta opština i regiona Evrope - AFCCRE organizovalo je 16. i 17. marta 2018. godine u Dižonu međunarodne susrete namenjene različitim akterima Mreže Francuska-Balkan.

Delegaciju srpskih lokalnih zajednica činili su Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora i predsednica Stalne konferencije gradova i opština Srbije (SKGO), Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Aleksandra Vukmirović, šefica Odeljenja za evropske integracije SKGO, Aleksandar Štajn, zamenik gradonačelnika Kragujevca zadužen za privredu.

Cilj ovih susreta bili su i razgovori o očekivanjima mladih na Balkanu i o mogućnostima koje nudi decentralizovana saradnja u tom pogledu. Srbiju su predstavljale tri organizacije: Kreativno mentorstvo koju je predstavljala osnivačica Lana Gunjić; asocijacija Mladi Ambasadori - Niš koju je predstavljala Snežana Andrić, asocijacija KOM018 iz Niša, koju je predstavljao Nikola Božanović.

Učesnici sa Balkana su tokom dva dana imali priliku da razgovaraju sa svojim partnerima ili budućim partnerima omladinskih udruženja i lokalnih zajednica iz Francuske. Srdačno su ih dočekali gđa Kristin Moro, ambasadorka, zadužena za aktivnosti lokalnih zajednica u inostranstvu, gđa Slađana Živković, potpredsednica Dižon metropole, zadužena za turizam i međunarodne odnose i Kristof Šaju, generalni direktor AFCCRE. Atmosfera je bila izuzetno radna i omogućila je mnogobrojne razmene između budućih partnera, u isto vreme ukazujući i na potrebe postojećih partnerstava koje još nisu definisane.

Nema sumnje da će sledeći javni pozivi za projekte decentralizovane saradnje između Francuske i Srbije integrisati i pouke proistekle iz ova dva dana razmene!

PNG
Slika 1: Kristin Moro, ambasadorka, zadužena za aktivnosti lokalnih zajednica u inostranstvu, Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove Francuske

PNG
Slika 2: Slađana Živković, potpredsednica Dižon metropole, zadužena za turizam i međunarodne odnose

PNG
Foto 3: Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora i predsednica Stalne konferencije gradova i opština Srbije, tokom okruglog stola o političkim izazovima evropskih integracija za lokalne zajednice u jugoistočnoj Evropi, pored Luka Maseka, direktora Fakulteta političkih nauka u Dižonu

Objavljeno 04/07/2018

gore