Deseti oktobar- 11. svetski dan borbe protiv smrtne kazne

U susret 10. oktobru, jedanaestom Svetskom danu borbe protiv smrtne kazne, Francuska ambasada u Srbiji podseca na odlucno i konstantno angazovanje svoje zemlje u korist univerzalnog ukidanja smrtne kazne.

U svetu je do sada vec 140 zemalja ukinulo ovaj vid kaznjavanja bilo pravno bilo u praksi, od kojih je 99 ukinulo smrtnu kaznu u potpunosti, 8 je ukinulo smrtnu kaznu za krivicna dela, a 33 primenjuje moratorijum na njeno izvrsenje. Ipak, tokom 2012. godine, izvrseno je 682 egzekucije, kako belezi Amnesty International, i to u 29 drzava.

Francuska pozdravlja konstantno zalaganje Srbije na tom polju kao zemlje koja je ukinula smrtnu kaznu pre vise godina i koja, zajedno sa drugim zemljama medjunarodne zajednice, u okviru vise rezolucija Generalne Skupstine Ujedinjenih Nacija 2008, 2009. i 2010, pozivaju na univerzalni moratorijum na primenu smrtne kazne.

Francuska ambasada u Srbiji u tom smislu pozdravlja aktivnosti koje se organizuju na lokalnom nivou, a narocito aktivnosti udruzenja « Srbija protiv smrtne kazne »: http://www.smrtnakazna.rs/sr-latn-rs/uvod/akcijameseca1.aspx)

U Parizu ce tim povodom biti organizovan seminar u Nacionalnoj skupstini i u Senatu zajedno sa udruzenjem « Ensemble contre la peine de mort » (Zajedno protiv smrtne kazne) i to 9. i 10. oktobra, na kome ce ucestvovati i poslanici iz Severne Afrike i sa Bliskog Istoka (http://www.abolition.fr/fr/actualites/alerte-presse-seminaire-parlementaire-sur-peine-de-mort-dans-region-mona).

Vise informacija o ovoj temi, mozete da nadjete na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Francuske:
https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/politique-etrangere-de-la-france/droits-de-l-homme/peine-de-mort/la-peine-de-mort-dans-le-monde/

Objavljeno 04/07/2018

gore