Dodatak u magazinu "Nedeljnik": Sto godina Krfske operacije [fr]

U okviru obeležavanja Stogodišnjice Velikog rata, magazin Nedeljnik objavio je u svom ovonedeljnom broju specijalni dodatak posvećen uspomeni na Krfske operacije tokom koje je Francuska zajedno sa saveznicima organizovala prihvat, lečenje i opremanje srpske vojske nakon njenog povlačenja preko Albanije krajem 1915 i početkom 1916.

JPEG

U dodatku je objavljen i autorski tekst Žan-Marka Todeskinija, državnog sekretara pri ministarstvu odbrane, zaduženog za boračka pitanja i sećanje, koji pozdravlja svečano obeležavanje tih događaja na Krfu 18.aprila u prisustvu predsednika Srbije, g. Tomislava Nikolića i francuske ambasadorke u Srbiji, g-đe Kristin Moro, kao i predstavnika Generalštaba francuske vojske i različitih organizacija civilnog društva.

Dodatak « Sto godina Krfske operacije » sadrži i tri teksta troje srpskih istoričara koji se posebno bave pitanjima vezanim za Prvi svetski rat i francusko-srpskim odnosima:
- dr Stanislava Sretenovića, sa Instituta za savremenu istoriju "Srbi, Francuzi i saveznici na Krfu 1916. godine"
- profesora Đoka Tripkovića, sa istog Instituta : "Krf, ostrvo spasa".
- dr. Biljane Stojić, istraživač-saradnik sa Istorijskog instituta : « General Pijaron de Mondezir u srpskoj vojsci 1915. i 1916. godine ».

Ukrcavanje srpskih jedinica posle oporavka na Krfu (mart - april 1916). Srpska vojska ide ka mestu ukrcavanja.
JPEG
Fotografije: Ministère de la Culture (France) – Médiathèque de l’Architecture et du Patrimoine – Diffusion RMN

PDF - 63.5 ko
(PDF - 63.5 ko)

Objavljeno 09/10/2017

gore