Dodela francuskih diploma iz oblasti evropskih studija

9. novembra Arlem Dezir, francuski državni sekretar za evropske poslove i Jadranka Joksimović, ministarka zadužena za evropske integracije, uručili su francuske nacionalne diplome Master 2 nivoa studentima koji su pohađali program studija Evropskog univerzitetskog centra Univerziteta u Loreni ʺ Evropske studijeʺ, specijalnost ʺpravo Evropske unijeʺ na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

JPEG

Za studente je veoma korisno i značajno kada francusko-srpska univerzitetska saradnja koja se razvija na raznim poljima omogući uspostavljanje dvostrukog programa studija. Zahvaljujući dinamičnosti ove saradnje između Francuske i Srbije, srpski studenti mogu u Beogradu da pohađaju dvostruki master 2 program iz oblasti evropskih studija koji je organizovan na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Evropskim univerzitetskim centrom Univerziteta u Loreni.

Zahvaljujući ovom programu master 2 nivoa studenti mogu da steknu 2 nacionalne diplome, srpsku i francusku dok pohađaju samo jedan program studija. Predavanja se izvode na 3 jezika, što studentima omogućava da osim srpskog koriste i dva glavna radna jezika Evropske unije : francuski i engleski ;
master program Evropskih integracija Pravnog fakulteta u Beogradu izvodi se na engleskom jeziku, a master 2 program Evropskog univerzitetskog centra “pravo Evropske unije” izvodi se na francuskom jeziku.

U zvaničnoj poseti Srbiji, Arlem Dezir, državni sekretar za evropske poslove sreo se sa studentima koji su pohađali ovaj master 2 program na svečanoj dodeli diploma. Francuski državni sekretar i srpska ministarka za evropske integracije uručili su diplome studentima ovog master programa,
zajedno sa gospodinom Etjenom Krikijem, Direktorom Evropskog univerzitetskog centra i gospodinom Simom Avramovićem, dekanom Pravnog fakulteta.

JPEG
Gospodin Arlem Dezir iskoristio je ovu priliku da istakne kvalitet ovog studijskog programa i podvukao njegovu prednost za srpsku omladinu čija je budućnost u pristupanju Srbije Evropskoj uniji. U okviru procesa pridruživanja njihova stručnost i znanje biće od posebnog značaja.

Da bi ukazale na profesionalnu perspektivu koja postoji za studente ovog mastera, dve bivše studentkinje obratile su se budučim diplomcima : Jelica Čolić, zaposlena u Delegaciji Evropske unije u Srbiji i Marija Vlajković, iz Direkcije za evropske poslove u okviru Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije. Ova svečanost istakla je strateški karakter ovog francusko-srpskog programa.

JPEG

Gospodin Arlem Dezir iskoristio je posetu Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu da poseti i novootvoreni Frankofoni centar za univerzitetsku uspešnost. Podvukao je dinamičnost saradnje između Francuske i Srbije i izrazio nadu da će ovaj centar koji ima za cilj da ponudi veliki broj sadržaja i resursa na francuskom jeziku biti od koristi i studentima koji se bave istraživanjima u okviru dvojnog mastera iz oblasti evropskih studija.

Objavljeno 13/11/2015

gore