Dodela ordena akademske palme [fr]

Ambasadorka Francuske, Kristin Moro, dodelila je na prijemu u Francuskoj ambasadi 15. maja orden akademske palme izuzetno uglednim predstavnicima srpskog univerziteta .

JPEG

Orden akademske palme uspatnovio je Napoleon 1808. godine kao odlikovanje kojim se nagrađuju posebna dostignuća na polju obrazovanja. Ima tri ranga. rang viteza, oficira i komandora.

Milica Vinaver-Ković, docent i predavač na Filološkom fakultetu u Beogradu, direktorka Frankofonog centra za univeritetsku uspešnost pri Univerzitetu u Beogradu, dobila je orden akademske palme u rangu viteza kojim je nagrađen njen 26.ogodišnji predavački rad u oblasti književnosti i francuske civilizacije i ogroman doprinos promociji francuske kulture u Srbiji.

Profesor Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju i predsednik Udruženja onkoloških hirurga Srbije, promovisan je u rang oficira. Profesor medicine i onkološki hirurg, profesor Džodić se od osamdesetih godina prošlog veka zalaže za unapređenje zdravlja svojih sunarodnika, za naučna medicinska istraživanja kao i za unapređenje obrazovanja srpske onkološke hirurgije u saradnji sa pariskim bolnicama. Il a également participé à l’élaboration du plan serbe de prévention et de dépistage précoce du cancer en s’appuyant sur la coopération avec la France. Grâce à lui, un protocole de coopération entre institutions médicales serbes et françaises en matière de cancérologie a pu être signé en septembre dernier.

Stevan Jokić, profesor i naučni savetnik u Institutu za nuklearnu fiziku VINČA, rukovodilac brojnih domaćih i međunarodnih istraživačkih projekata i pokretač projekta "Ruka u testu“ « la main à la pâte » u Srbiji, uzdignut je na rang komandora, čime je postao treći dobitnik ovog priznanja najvišeg ranga, uz Srbijanku Turajlić i Milenu Dragićević Šešić u Srbiji. Blisko sarađujući sa francuskim istraživačima, pokrenuo je 2007. srpsku verziju francuskog programa « la main à la pâte » koji ima za cilj naučno opismenjavanje svakog deteta. Time je u srpske škole uveo potpuno novi pristup nauci, razvijajući interaktivne radionice koje omogućavaju učenicima da razumeju i da zavole nauku kroz praktičnu nastavu. Profesor Jokić rasađuje dugi niz godina sa Francuskim institutom u Srbiji.

Tokom svečanosti, još jednom je naglašen kvalitet obrazovnih i naučnih veza između Francuske i Srbije, kojima je umnogome doprinelo i veliko zalaganje i lični doprinos dobitnika akademske palme.

Objavljeno 24/07/2017

gore