Dvadeset godina saradnje u oblasti prava Evropske unije [fr]

U ponedeljak 7. novembra, u Rezidenciji Ambasade Francuske, petoro studenta poreklom iz Srbije i Malija, upisanih akademske 2015-2016. godine, dobilo je francuske diplome master 2 programa « Pravo Evropske unije » koje su im uručile g-đa Kristin Moro, ambasador Francuske i g-đa Jadranka Joksimović, ministar zadužen za evropske integracije.

JPEG

Svečanost, kojoj su takođe prisustvovali g. Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta i g. Iv Peti, direktor Evropskog univerzitetskog centra u Nansiju, obeležila je dinamičnost saradnje započete 1996. godine između Evropskog univerzitetskog centra Univerziteta u Loreni i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru te saradnje na Pravnom fakultetu u Beogradu, organizovan je komplementarni studijski program master 2 na francuskom jeziku u oblasti evropskog prava.

JPEG

Da bi obeležila dvadesetogodišnjicu saradnje, oba fakulteta odlučila su da u Beogradu organizuju dvodnevnu konferenciju o izgradnji Evropske unije od 1929. godine do danas, zanimljivu debatu o neophodnosti ponovnog promišljanja Evropske unije koja se u sadašnjosti suočava sa velikim promenama.

Ovom prilikom, Ambasador Francuske ponovila je da Francuska pruža snažnu podršku Srbiji na njenom putu ka evropskim integracijama. G-đa Moro, zajedno sa g-đom Joksimović, naglasila je da je veoma važno prevazići negativne komentare o Evropskoj uniji i o "polikrizi" kroz koju ona prolazi, naglasivši da je: "pesimizam neprijatelj svih ljudi koji žele da izgrade budućnost, jer se brzo pretvara u fatalizam i odsustvo delovanja. Međutim, […] Srbija će znati da se odupre izazovima i napreduje uz podršku prijateljskih zemalja, među kojima je naravno i Francuska, da bi se zadržala na putu ka Evropskoj uniji".

Na kraju, g-đa ambasador je naročito istakla dosadašnji rad Kancelarije za evropske integracije i pregovaračkog tima, naglasivši da je prevaljen veliki put i da Srbija već ima koristi od reformi koje je je uvela.

Govor ambasadorke se nalazi u prilogu:

PDF - 192.9 ko
(PDF - 192.9 ko)

publie le 04/06/2018

hautdepage