Ekonomski i trgovinski odnosi [fr]

U 2019. godini, trgovinska razmena između Francuske i Srbije dostigla je 1,1 milijardi evra, odnosno 603 miliona evra izvoza i 501 milion evra uvoza. Ona je udvostručena od 2013. godine, kada je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.

PNG
Francuska je deveti snabdevač Srbije (2,9% od ukupnog uvoza) i njen petnaesti klijent (2,7% ukupnog izvoza). Mehanička, električna i elektronska oprema predstavljaju glavnu stavku francuskog izvoza u Srbiju, a prvu stavku uvoza iz Srbije čine proizvodi od gume i plastike, naročito zbog prisustva filijale kompanije Michelin, koja je u Pirotu od 2002. godine (3500 radnih mesta).

Francuska je takođe vodeći investitor u Srbiji: bila je prvi strani investitor u 2018. godini sa 710 miliona evra direktnih stranih investicija, odnosno 20% ukupnog iznosa ulaznih direktnih stranih investicija, zahvaljujući ulaganju Grupe Vinci Airports, koncesionara aerodroma Nikola Tesla u Beogradu. U periodu od 2010. do 2018. godine, Francuska je zauzela peto mesto među stranim investitorima. Skoro polovina francuskih investicija u Srbiji koncentrisana je u finansijskom sektoru i osiguranju, uz snažno prisustvo banke Crédit Agricole.

U Srbiji je prisutno više od 120 francuskih kompanija koje zapošljavaju više od 12.000 zaposlenih. Glavni francuski investitori su Michelin, Vinci Airports, Suez Еnvironnement, Schneider Electric, Crédit Аgricole, Tarkett, Savencia, Atos i Lactalis. Francuska preduzeća su posebno prisutna u sektoru opreme za automobilsku industriju, sa otvaranjem nove fabrike Hutchinson, proširenjem fabrika Michelin, Le Bélier, Novares investicijama kompanije Mecafor.

Na ekonomskom i polju trgovine, Francuska je prisutna u Srbiji preko:

Francuska razvojna agencija (AFD) je u septembru 2019. godine otvorila svoju regionalnu kancelariju za Zapadni Balkan u Beogradu. Agencija nudi ekspertizu i finansiranje za infrastrukturne projekte, gradske službe i održivi razvoj.

publie le 19/06/2020

hautdepage