Evropska politička zajednica (EPC) - Samit u Kišinjevu [fr]

Ovaj novi panevropski format, koji je predložio Emanuel Makron tokom francuskog predsedavanja Savetom Evropske unije u Pragu 6. ​​oktobra 2022, omogućava direktne razgovore između šefova država i vlada o zajedničkim izazovima sa kojima se suočava naš kontinent nakon ruskog agresije na Ukrajinu.

JPEG Samit u Kišinjevu okuplja 47 šefova država i vlada: 27 država članica Evropske unije, šest zemalja zapadnog Balkana, Jermeniju, Azerbejdžan, Gruziju, Island, Lihtenštajn, Moldaviju, Norvešku , Ujedinjeno Kraljevstvo, Švajcarsku, Tursku i Ukrajinu, kao i Andoru, Monako i San Marino. Pozvani su i predsednici Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Evropskog saveta.

Lideri će učestvovati u diskusijama na okruglim stolovima o temama bezbednosti i energetike. Osnovane su i radne grupe koje omogućavaju razmenu o konkretnijim temama, u cilju dolaska do konkretnih inicijativa u oblastima povezivanja, u oblasti sajber bezbednosti i zaštite infrastrukture.

Sledeći samit će se održati u Granadi (Španija) 5. oktobra 2023. godine, a nakon toga u Ujedinjenom Kraljevstvu na proleće 2024. godine.

Za više informacija: https://epcsummit2023.md/

publie le 01/06/2023

hautdepage