Evropska unija - Imenovanje g. Miroslava Lajčaka na mesto specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine (3. april 2020.) [fr]

Zvanično saopštenje Ministarstva za Evropu i spoljne poslove.

JPEG

Francuska pozdravlja imenovanje g. Miroslava Lajčaka na mesto specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i za druga regionalna pitanja vezana za Zapadni Balkan.

Spor između Kosova i Srbije je pitanje evropske bezbednosti. Francuska u potpunosti podržava posredovanje Evropske unije kako bi se došlo do zaključivanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma između dve strane, koji će doprineti trajnoj stabilizaciji Zapadnog Balkana i evropskom približavanju dve zemlje.

U ovom trenutku, od suštinskog značaja je da dijalog između Beograda i Prištine koji je prekinut već skoro godinu i po dana ponovo bude uspostavljen što je pre moguće. Francuska koja se obavezala sa Nemačkom i u koordinaciji sa Evropskom unijom, da olakša ponovo uspostavljanje dijaloga, poziva dve strane da preduzmu neophodne aktivnosti da bi se do toga došlo. U ovom kontekstu aktuelne sanitarne krize, dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su još više potrebni.

G. Miroslav Lajčak će moći da računa na punu podršku Francuske u obavljanju svoje funkcije.

publie le 09/04/2020

hautdepage