Francuska i Srbija potpisuju sporazum da bi nagradili najbolje studente [fr]

Ministar omladine i sporta Republike Srbije, g. Vanja Udovičić, ambasador Francuske u Srbiji, g. Frederik Mondoloni i direktor Francuskog instituta u Srbiji, g. Žan-Batist Kizen, 19. aprila 2018. godine, potpisali su sporazum zahvaljujući kome najbolji studenti iz oblasti nauke mogu da dobiju stipendiju koja im omogućava da nastave studije u Francuskoj.

Fond za mlade talente Republike Srbije uspešnim srednjoškolcima i studentima iz Srbije dodeljuje stipendije „Dositeja“ u okviru Ministarstva omladine i sporta. U okviru ovog programa stipendija, postoji poseban segment za studente koji nastavljaju studije u inostranstvu.

U okviru obnovljenog sporazuma koji je iniciajlno potpisan 11. juna 2013. godine, između Ministarstva omladine i sporta, ambasade Francuske i Francuskog instituta u Srbiji, studenti dobitnici stipendije „Dositeja “ za studije u inostranstvu, koji nastavljaju studije u Francuskoj, a upisani su na studije iz oblasti inženjerstva, egzaktnih, tehničkih ili prirodnih nauka, prava, ekonomije ili političkih nauka, mogu takođe da dobiju stipendiju Vlade Republike Francuske koja pokriva troškove socijalnog osiguranja i obezbeđuje studentima status „stipendiste francuske vlade“ koji pruža određene pogodnosti tokom studija.

Mobilnost mladih ljudi i studenta u Evropi i u svetu od velikog je značaja za Francusku već dugi niz godina, a ERASMUS program, koji je nedavno proslavio trideset godina postojanja, osmišljen je na inicijativu Francuske.

U okviru ovog francusko-srpskog sporazuma, više od 70 studenata iz Srbije koristilo je već ovu mogućnost za nastavak studija u Francuskoj. Svake godine Ambasada Francuske dodeljuje studentima iz Srbije oko pedeset stipendija za studije nivoa master 2 ili doktorata u Francuskoj. Osim odličnog akademskog uspeha kandidata, od ove godine, sa posebnom pažnjom će se razmatrati kandidature koje su orijentisane ka izučavanju klimatskih promena u okviru francuskog angažovanja u toj oblasti i inicijative predsednika Republike Francuske „Make Our Planet Great Again”.

publie le 19/04/2018

hautdepage