"Francuska nedelja" od 17.do 23. novembra

U ponedeljak 17.novembra Francusko-srpska privredna komora je, uz aktivno učešće svojih članica, otvorila dane "Francuske nedelje" u Beogradu i u Novom Sadu.
Samo nedelju dana nakon posete francuskog premijera Manuela Valsa Srbiji, Francuska je ponovo bila u središtu interesovanja Beograđana, sa više događaja koji su imali za cilj da promovišu francuske proizvode ali i da podsete na tesne istorijske, kulturne i privredne veze između naše dve zemlje.

PNG

Gastronomija, kao jedan od najvećih simbola Francuske, bila je posebno obeležena u okviru Francuske nedelje. nekoliko lanaca supermarketa ponudio je, po promotivnim cenama, degustaciju, ali i kupovinu francuskih proizvoda po sniženim cenama.Takođe, u saradnji sa preduzećem Lesaffre, organizovana je "pekarska radionica", na kojoj su zainteresovani mogli da otkriju tajne pravljenja, ali i sami da zamese prave francuske kroasane i baget hleb.

Tokom cele nedelje, ljubitelji francuske kuhinje su mogli da prisustvuju kulinarskim vestinama poznatih kuvara ali i da učestvuju u spremanju, a zatim i u degustaciji francuskih specijaliteta, uz najbolja francuska vina.

PNG

U okviru Francuske nedelje, otvoren je francusko-srpski sajam zapošljavanja 19. novembra, u prisustvu predsednika Francusko-srpske privredne komore, Patrika Kolena, kao i predstavnika francuske poslovne zajednice u Srbiji.Sajam je, pre svega, bio namenjen studentima i nezaposlenim licima, i omogućio im je da se upoznaju sa nekim od francuskih i srpskih firmi članica FSPS, saznaju šta budući poslodavci očekuju od njih i predaju svoje radne biografije potencijalnim poslodavcima.

Njima je bila namenjena i tribina na temu Korporacija za početnike, koja je održana 20. novembra u Mikser hausu .

JPEG

Francuska nedelja se zatvara četvorodnevnom veoma lepom izložbom "Sećanje na Veliki rat" u Jugoslovenskoj kinoteci. Izložba prikazuje porodične priče i uspomene koje je prikupilo preduzeće Scheider u saradnji sa listom Nedeljnik koji je sakupljenu građu objavljivao na svojim stranicama. Ambasador Francuske, gospođa Kristin Moro je u svom govoru na otvaranju podsetila na tesne veze koje spajaju naša dva naroda, a koje sjajno ilustruje kompanija Schneider koja je "odigrala odlučujuću ulogu u podršci saveznicima i Srbiji tokom Velikog rata", koja važnu ulogu igra i danas u "modernizaciji srpske distributivne električne mreže"

JPEG

JPEG

JPEG

JPEG

Objavljeno 21/11/2014

gore