Francuska podržava napore Srbije u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem [fr]

18. aprila 2018, ambasador Francuske u Srbiji, g. Frederik Mondoloni, učestvovao je na otvaranju prvog sastanka grupe za koordinaciju borbe protiv ilegalne trgovine lakim oružjem, koji su otvorili ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Pored srpskih zvaničnika, sastanku su prisustvovali i bilateralni donatori (Francuska, Nemačka, Belgija, Sjedinjene Američke Države, Španija, Grčka, Italija, Holandija, Švedska, Švajcarska, Velika Britanija, Mađarska, Norveška i Austrija) i međunarodne organizacije koje se bave problematikom lakog naoružanja u Srbiji (EU, OEBS, NATO, UNODC, SEESAC). Tokom sastanka pokrenut je dijalog sa Vladom, procenjen je ostvareni napredak, i razgovaralo se o potrebama nacionalnih vlasti.

Koordinaciona grupa je stvorena na nemačko-francusku inicijativu nakon Samita u Trstu 12. jula 2017, kada je predsednik Makron predložio pokretanje konkretnih akcija na Zapadnom Balkanu vezanih za lako i malokalibarsko naoružanje.

Grupa će se sastati i u svim drugim zemljama Zapadnog Balkana. Francusku delegaciju je predvodio Žan-Klod Brine, ambasador zadužen za transnacionalne kriminalne pretnje i borbu protiv ilegalne trgovine lakim i malokalibarskim naoružanjem.

publie le 30/04/2018

hautdepage