Francuska pruža podršku urbanoj mobilnosti u Srbiji [fr]

Ambasada Francuske i grad Kragujevac organizovali su 18. oktobra 2017. godine seminar o održivoj mobilnosti u gradovima, u saradnji sa Stalnom Konferencijom Gradova i Opština Srbije (SKGO).

Ovaj seminar je bio namenjen predstavnicima lokalnih samouprava i zvaničnicima gradova i opština u Srbiji. Seminaru su prisustvovali i predstavnici francuskih gradova (Mec i Siren) i gradova u Srbiji (Kragujevac, Kruševac, Pančevo et Šabac), kao i predstavnici preduzeća.

Skup su otvorili G. Radomir Nikolić (gradonačelnik Kragujevca) i G. Nikola Faj (otpravnik poslova a.i. ambasade Francuske). Podsetili su tom prilikom i na dugogodišnju saradnju između Kragujevca i francuskog grada Siren, koja je započeta 1967. godine i čiji je pedeseti rođendan upravo obeležen.

Učesnici su razgovarali o rešenjima koja bi omogućila poboljšanje gradskog prevoza za stanovnike gradova, uz istovremeno poštovanje normi i uspunjavanje ciljeva održivog razvoja, dve godine nakon potpisivanja Pariskog Sporazuma o klimatskim promenama.

Učesnici seminara imali su priliku da čuju veoma raznovrsna izlaganja :

  • Opštine Mec i Siren su predstavile primere dobre prakse i integrisani pristup u domenu saobraćaja ;
  • Opštine iz Srbije opisale su svoje inovacije po pitanju prevoza : participativni budžet (Pančevo) i konsultacije sa lokalnim udruženjima radi bolje organizacije prevoza (Kragujevac, Kruševac i Pančevo) ;
  • Preduzeća Vulović Transport i Teroplan predstavila su inovativna rešenja za prevoz ; i
  • Dr Slaven Tica, profesor Saobraćajnog fakulteta i inženjerstva mobilnosti Univerziteta u Beogradu predstavio je svoj koncept „inteligentnih gradova”.

Učesnici su na kraju diskutovali na temu definisanja strategija za prevoz koji odgovara potrebama građana, uz poštovanje normi održivog razvoja. Jedan od zaključaka seminara je bio da je potrebno da svaka opština uloži dodatni napor i organizuje konsultacije sa građanima u cilju definisanja strategije razvoja saobraćaja prilagođene datoj teritoriji.

publie le 27/10/2017

hautdepage