Francuski ambasador na svečanosti povodom oslobođenja Zaječara - 19. oktobra 2020 [fr]

U ponedeljak, 19. oktobra 2020. godine, ambasador Falkoni prisustvovao je godišnjoj komemorativnoj svečanosti povodom oslobođenja Zaječara u I svetskom ratu.

U septembru 1918. godine, saveznici su pokrenuli veliku ofanzivu na Solunskom frontu kako bi povratili balkanske teritorije koje su još uvek bile pod nemačkom i austrijskom okupacijom. Francuska konjička brigada kojom je komandovao general Žuino-Gambeta, učestvovala je u borbama i oslobodila grad Zaječar 19. oktobra 1918. godine. U gradu postoji francusko vojno groblje na kome počivaju zemni ostaci 85 francuskih i marokanskih vojnika.

Ambasador je posetu započeo susretom sa gradonačelnikom grada, gospodinom Boškom Ničićem, sa kojim je razgovarao o projektima saradnje koji su u toku, a posebno o podizanju dva spomenika u čast dvojice generala Žuino-Gambete i generala Čolovića. Zatim se na francuskom vojnom groblju prisustvovao ceremoniji u čast francuskih i marokanskih vojnika koji su poginuli za oslobođenje Zaječara pa je zajedno sa marokanskim ambasadorom, poloćio vence srpskim borcima izTimočkog regiona, na spomenik koji im je podignut u centru Zaječara.

U nastavku programa, delegacija iz ambasade je obišla muzej sa direktorom muzeja i stručnim vodičem a onda je ambasador u zgradi gradske arhive otvorio izložbu France Emotion, koju je osmislila agencija Atout France u partnerstvu sa Francuskim institutom. Poseta Zaječaru završena je obilaskom mesta na kome će da stoji budući spomenik francuskom generalu Žuino-Gambeti.

publie le 23/10/2020

hautdepage