Francuski dan u Šapcu [fr]

Grad Šabac je oduvek krasila tradicija otvorenosti prema novim idejama i inovacijama u kulturi u svim njihovim formama, čemu duguje i svoj nadimak „mali Pariz”. Ovaj grad je takođe u velikoj meri stradao tokom Prvog svetskog rata, usled čega je i nazvan „srpski Verden” i zbog čega mu je nakon završetka rata i dodeljen francuski orden Ratni krst. Kako bi se istakla tradicija saradnje između Šapca i Francuske, organizovan je ovaj francuski dan.

Ambasador i gradonačelnik Nebojša Zelenović, u pratnji dela svojih saradnika, razgovarali su o perspektivama jačanja kulturne i obrazovne saradnje, kao i o uslugama koje Šabac može da ponudi francuskim preduzećima da bi u što boljim uslovima počela da posluju u dve radne zone u razvoju (od kojih je jedna slobodna zona). Gradonačelnik je takođe objasnio kako se jedan deo sredstava grada dodeljuje participativnim projektima čiji su nosioci, u gradu ili selima u okolini Šapca, poreski obveznici koji se zalažu za razvoj svoje lokalne zajednice ; de facto, Šabac teži da postane inovativna laboratorija u upravljanju gradom i opštinom.

PNG

Više aktivnosti je organizovano tokom ovog dana, među kojima je i izložba « Naša istorija/ naša sećanja » koju je otvorio Ambasador, a koju je priredio Francuski institut u Srbiji kako bi prikazao civilnu i vojnu solidarnost između Francuske i Srbije tokom Prvog svetskog rata ; ova participativna i putujuća izložba biće prikazana u Gradskoj biblioteci do polovine januara 2019. godine.

PNG

Radionice Biram Francuski organizovane su u 4 škole kako bi se učenicima približio francuski jeziki i bila im pružena prilika da vežbaju sa francuskim lektorima koji, zahvaljujući Francuskom institutu u Srbiji, rade u različitim osnovnim školama i gimnazijama u Srbiji.

PNG

Pored ostalih organizovanih aktivnosti, Ambasador i njegovi saradnici mogli su da posete i gradski muzej, čiji je raspored kolekcija referenca u Srbiji, a u kome je izložen i francuski Ratni krst, koji je Francuska dodelila ovom gradu.

PNG

U bivšoj sinagogi je organizovan susret sa Fondacijom Stanislav Vinaver, da bi se predstavilo intelektualno nasleđe ovog diplomate, pisca i prevodioca, poreklom iz Šapca, koji je bio jedna jedna od vodećih figura srpske intelektualne scene u 20. veku. Učenici gimnazije, u pratnji svoje profesorke francuskog jezika, Svetlane Guconjić, predstavili su svoje pozorišne aktivnosti i saradnju ostvarenu sa srednjoškolskim pozorištem sa Korzike, uz podršku udruženja Per a Pace , koje, pored svojih ostalih aktivnosti, održava sećanje na stotine srpskih gimnazijalaca i studenata koji su tokom Prvog svetskog rata bili udomljeni na Ostrvu lepote – Korzici.

PNG

publie le 21/12/2018

hautdepage