Francuski učesnici na Beogradskom bezbednosnom Forumu 16-18. oktobra [fr]

Deveti Beogradski bezbednosni forum je i ove, 2019. godine, okupio brojne paneliste iz celog sveta na temu Zapadnog Balkana, među kojima su i ovog puta bili predavači iz Francuske koji su učestvovali na dva panela.

Frederik Mondoloni, nekadašnji francuski ambasador u Beogradu i direktor za kontinentalnu Evropu u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, govorio je na panelu pod nazivom „Održiva rešenja za Zapadni Balkan“, uz Suzanu Šuc, koleginicu iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Ketrin Ešton, nekadašnju visoku predstavnicu za spoljnu i bezbednosnu politiku EU (2009-2014) i Dejvida Kostelančika, direktora kancelarije za centralnu i južnu Evropu u američkom Stejt Dipartmentu. Mondoloni je govorio o reinvestiranju Francuske u zemlje zapadnog Balkana, kako političkom, tako i ekonomskom, i potvrdio jasnu podršku Francuske evropskoj perspektivi ovog regiona, kao i želju da preispita metodologiju procesa proširenja kako bi taj proces postao verodostojniji i efikasniji kada je u pitanju sprovođenje reformi, posebno onih koje se tiču vladavine prava.

JPEG
JPEG

Mišel Fuše, francuski geograf, diplomata i esejista, šef katedre za primenjenu geopolitiku na Školi za svetske studije, učestvovao je na okruglom stolu pod nazivom "Kako prevladati konkurenciju velikih sila: Istok, Zapad i ostalo ", čiji je moderator bila Vesna Pusić, hrvatska poslanica. Tom prilikom je odgovorio na mnoga pitanja koja su se odnosila na evropske integracije i politički put zemalja Zapadnog Balkana.

JPEG

Tokom svoje posete, Frederik Mondoloni susreo se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je ponovio svoj interes za jačanje francusko-srpske saradnje, u skladu sa obavezama koje su preuzete tokom posete predsednika Makrona u julu 2019. godine i pozdravio otvaranje regionalne kancelarije Francuske agencije za razvoj u Beogradu u septembru 2019. godine.

JPEG
JPEG

publie le 02/06/2020

hautdepage