Francusko- nemački dan obeležen u Ambasadi [fr]

Ambasador Frederik Mondoloni je primio 25. januara 2018. svog nemačkog kolegu Aksela Ditmana u Rezidenciji Ambasade Francuske povodom proslave 55. godišnjice Jelisejskog sporazuma koga su 22. januara 1963. potpisali general de Gol i kancelar Adenauer.

Ambasadori su takođe bili domaćini gospođi Jadranki Joksimović, ministru za evropske integracije, g. Zoranu Đorđeviću, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i g. Vanji Udovičiću, ministru omladine i sporta.

Ambasadori su u zajedničkoj poruci uputili reči hvale za francusko-nemački sporazum i « tu snažnu vezu, koja je postala prirodna, između dveju zemalja ». Takođe su iskoristili ovu priliku da iznova iskažu svoju podršku naporima koje Srbija ulaže « u cilju njenog pridruživanja Evropskoj uniji ».

PDF - 65.1 ko
(PDF - 65.1 ko)

G. Mondoloni je želeo da istakne da ako su francusko-nemački odnosi dugo i bili obeleženi sukobima, oni su « takođe i istorija pomirenja » koje je « donelo mir » i « takođe postalo motor Evrope ». Insistirao je na ulozi mladih u ovom procesu pomirenja, posredstvom Francusko-nemačke kancelarije za mlade, OFAJ.

Ova francusko-nemačka kancelarija je poslužila kao inspiracija za RYCO koja je nastala 2017. i treba da omogući aktivnosti koje imaju za cilj da približe mlade iz zemalja Zapadnog Balkana. U tom smislu, g. Mondoloni je rekao da je « ponosan što vidi da ovde u Srbiji taj primer OFAJ-a može da bude uzor ».

Objavljeno 03/07/2018

gore