Francusko-srpsko zalaganje za jačanje razmene u oblasti onkologije

Prilikom posete srpskog premijera Parizu, a u prisustvu srpskog ministra za Evropske integracije, gđe Jadranke Joksimović, i francuskog državnog sekretara za Evropske poslove, gdina Harlema Dezira, potpisan je sporazum o saradnji u oblasti onkologije.

Ovaj sporazum se odnosi na jedan od najvažnijih izazova za javno zdravlje u naše dve zemlje i njime se predviđa lakša mobilnost i obuka među lekarima, zdravstvenim radnicima, predavačima i istraživačima, kao i studentima. Sporazum takođe ima za cilj razmenu o merama za sprečavanje i borbu protiv raka sprovođenjem skrining programa i boljom brigom o pacijentima, od dijagnoze do lečenja.

Prethodna saradnja u borbi protiv raka već je pomogla da se podrži mobilnost više srpskih i francuskih onkologa. Srbiji su nedavno za model poslužila tri Plana borbe protiv raka u Francuskoj, pošto je Profesor Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, i predsednik Nacionalnog komiteta za onkologiju u Srbiji, 2015. godine podneo srpskoj Vladi prvi Plan za borbu protiv raka u Srbiji, izrađen na osnovu francuskog iskustva.

Sporazum potpisan 15. septembra 2016. godine ima sada za cilj proširenje saradnje na nova partnerstva, kao i umnožavanje i razradu zajedničkih akcija u oblasti obrazovanja, ali i kliničkih istraživanja.

Sa srpske strane, sporazum će sprovoditi Univerzitet u Beogradu, Medicinski fakultet u Beogradu i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. Sa francuske strane, to će biti Univerzitet Pjer i Marija Kiri (UPMC), Medicinski fakultet Pjer i Marija Kiri i Univerzitetski Institut za onkologiju (IUC) UPMC, kao i AP-HP (Univerzitetske bolnice u Parizu).

JPEG

publie le 28/09/2016

hautdepage