Frankofonija i partneri francusko-srpske saradnje u Vojvodini [fr]

Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji, boravila je u petak, 17. marta 2017. u Novom Sadu kako bi se susrela sa opštinskim i pokrajinskim organima, kao i sa predstavnicima francuske zajednice koja živi u Vojvodini i sa ključnim akterima ekonomske, kulturne, obrazovne i akademske saradnje sa Francuskom. Frankofonija u Vojvodini je istaknuta u Zmajevoj gimnaziji, koja je nagrađena priznanjem LabelFrancEducation koje se dodeljuje najboljim školama u svetu u kojima se neguje dvojezična frankofona nastava.

JPEG

Ceo dan bio je posvećen aktivnostima koji rade na saradnji između Novog Sada i AP Vojvodine i Francuske. Ambasadorka Francuske susrela se sa Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Novog Sada, sa Igorom Mirovićem, predsednikom Pokrajinske vlade Vojvodine, sa kojima je razgovarala o napretku saradnje sa Francuskom i o Novom Sadu, kao Evropskoj prestonici kulture 2021, u čijim projektima će aktivno učestvovati Francuski institut u Srbiji, operater Ambasade Francuske na polju kulture i obrazovanja.

https://youtu.be/DufGn0bsTYE

Ambasadorka i gradonačelnik su takođe razgovarali o početku saradnje između Novog Sada i departmana Val d’Oaz (u blizini Pariza). Organizovan je i radni sastanak sa g. Nemanjom Milenkovićem, direktorom Fondacije Novi Sad 2021, i g-đomTijanom Palkovljević-Bugarski, direktorkom umetničkog saveta, koja je i direktor galerije Matice Srpske.

Ceremonijom u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u prisustvu predsednika Pokrajinske vlade, obeleženo je dodeljivanje priznanja LabelFrancEducation ovoj obrazovnoj ustanovi koja se time pridružila drugim najboljim školama u svetu u kojima se održava francuska dvojezična nastava. Zmajeva gimnazija je jedna od četiri škole u Srbiji, od 8 u kojima se odvija dvojezična nastava, koja je ponela ovo priznanje. Kontinuirano angažovanje Pokrajinske vlade na promovisanju učenja francuskog jezika u Vojvodini, kao i aktivnost Francuskog instituta u Srbiji (imenovanje lektora u školama, osnivanje radionica Biram francuski kojima se promoviše učenje francuskog kroz igru i zabavu) doprineli su sve većem prisustvu francuskog u školama u Vojvodini. Ambasadorka je posetila školu "Đorđe Natošević" i njenu radionicu na francuskom za decu. Podsećamo da preko 100.000 učenika u Srbiji uči francuski, kao i da će blizu 900 učenika u više od 30 gradova polagati 23. aprila 2017. ispit DELF kako bi stekli međunarodno priznatu diplomu o znanju francuskog jezika.

JPEG

Ambasadorka je na kraju dana u spomen-zbirci Pavla Beljanskog ugostila na prijemu preko stotinu zvanica koji aktivno učestvuju u saradnji između Francuske i AP Vojvodine, među kojima su bili predstavnici institucija, ekonomskih partnera, partnera u kulturi i obrazovanju . Ona je ovom prilikom zahvalila francuskim kompanijama i preduzetnicima koji su odlučili da investiraju u Vojvodini i iskoriste velike potencijale (na polju prehrambene industrije i poljoprivrede, obnovljivih izvora energije, inženjeringa i mehanike i drugih uspešnih industrijskih grana) koje pokrajina nudi investitorima.

Objavljeno 03/07/2018

gore