Dolazak kompanije Vinci popraviće imidž Srbije kod investitora [fr]

Frederic Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji - Dolazak kompanije Vinci popraviće imidž Srbije kod investitora

Frederic Mondoloni

https://www.ekapija.com/people/2161...

Francuski koncern Vinci dobio je nedavno koncesiju za upravljanje beogradskim aerodromom Nikola Tesla, a ambasador Francuske u Srbiji Frederic Mondoloni (Frederik Mondoloni) kaže u razgovoru za eKapiju da je to "veliko ulaganje za grupu Vinci sjajan primer saradnje između naše dve zemlje".

JPEG

- Grupa Vinci (Vensi), jedan od svetskih lidera u upravljanju aerodromima, treba da napravi od beogradskog aerodroma regionalni hab koji će moći da privuče mnoga preduzeća da investiraju u Srbiju - objašnjava Mondoloni i dodaje da će "ova investicija takođe doprineti i da se poboljša imidž zemlje kod potencijalnih investitora".

U intervjuu za eKapiju, Mondoloni navodi da "industrijska baza srpske ekonomije, visok nivo kvalifikovanosti stanovništva, geografski položaj i politika otvorenosti zemlje čine Srbiju veoma konkurentnom zemljom".

- Poslovna klima u poboljšanju i podsticaji Vlade za privlačenje stranih investicija doprinose promeni imidža Srbije među preduzećima - dodaje.

eKapija: Francuske kompanije su među najznačajnijim investitorima u Srbiji. Koliko često vam se francuski privrednici obraćaju za savet za ulazak na srpsko tržište?

- Pregovori o pristupanju Srbije EU otvaraju perspektive koje mogu da zainteresuju preduzeća. Srbija koristi evropska i multilateralna finansijska sredstva za infrastrukturu, vodu i životnu sredinu. Integracije prati poboljšanje poslovne klime. Osim velikih projekata, Srbija pruža više prednosti koje su vezane za njen geografski položaj i za kvalitet radne snage.

Da, francuska preduzeća se često obraćaju meni i ambasadi da im pomognemo i veoma smo zadovoljni zbog toga. To je naša uloga i trudimo se da je ispunimo na najbolji način.

eKapija: Koji su, po vašem mišljenju, najinteresantniji sektori u Srbiji za potencijalne francuske investitore?

- Srbija, kandidat za EU, treba da napreduje u više oblasti kako bi se približila evropskom proseku. Infrastruktura, energetika i životna sredina su dobar primer - država planira da uloži 10,6 mlrd EUR do 2030. godine da bi sprovela direktive Evropske unije.

Drugi sektori su u ekspanziji (digitalni) ili imaju solidnu ekonomsku osnovu (automobilski, poljoprivredno-prehrambeni). U svim tim oblastima, Francuska želi da radi još više sa Srbijom.

eKapija: Koliko francuskih kompanija trenutno posluje u Srbiji? Kakvu povratnu informaciju dobijate od njih kada su uslovi poslovanja u Srbiji u pitanju?

- U Srbiji je prisutno oko stotinu francuskih preduzeća koja zapošljavaju 11.000 ljudi. Glavna preduzeća su Michelin (Mišlen), Schneider Electric (Šnajder Elektrik), Societe Generale (Sosijete Ženeral), Credit Agricole (Kredi Agrikol), Saint Gobain (Sen Goben), Hutchinson (Hačinson), Tarkett (Tarket), Lafarge (Lafarž), Savencia (Savensia), Atos i Lactalis (Laktalis).

Preduzeća koja posluju u Srbiji su nas obavestila o svojim veoma pozitivnim utiscima, zahvaljujući kretanju ka evropskim standardima i otvorenosti zemlje prema stranim investicijama.

eKapija: Prema podacima kojima raspolažete, koliko je iznosila robna razmena Srbije i Francuske prošle godine? Šta je Srbija najviše uvozila, a šta izvozila u Francusku?

- Trgovinska razmena je u 2017. godini dostigla 882 mil EUR, od kojih je 438 mil EUR izvoza u Srbiju i 444 mil EUR uvoza u Francusku. Francuski izvoz je raznovrstan - izvoze se industrijske i poljoprivredne mašine, hemijski proizvodi, parfemi i kozmetika, farmaceutski proizvodi, automobili i poljoprivredni proizvodi.

Naš uvoz je usredsređen na robu od kaučuka i plastike (81,2 mil EUR – većinom su to pneumatici proizvedeni u Tigar-Michelinu u Pirotu), električna oprema, mašinska (prikolice, polu-prikolice) i elektronska oprema (74 mil EUR), prehrambeni proizvodi (maline).

eKapija: Nedavno je u Beogradu održan forum France-Balkans koji je okupio veliki broj kompanija, a u poslednje vreme često se održavaju razni francusko-srpski biznis forumi. Koliko su značajni ovakvi susreti i kakvi su konkretni rezultati ovih skupova?

- Ovaj regionalni forum je okupio 440 preduzeća. Pre njega održana su dva foruma - 2012. u Sofiji i 2014. u Bukureštu. Ti susreti su jako važni. Oni su doprineli da se učesnici informišu o prilikama koje se pružaju u Srbiji i na Balkanu, kao i da se srpska preduzeća, njih 245, sastanu sa francuskim preduzećima kojih je bilo 63, odnosno sa preduzećima iz drugih zemalja regiona na okruglim stolovima ili na B2B sastancima.

Bilo je zakazano više od 1.000 individualnih susreta, što je broj koji ne uzima u obzir neformalne susrete koji su se odigrali tokom foruma.

eKapija: Možemo li najaviti neke nove aktivnosti Ambasade u Srbiji?

- U Ambasadi periodično organizujemo, preko ekonomskog odeljenja, neke događaje kako bismo pospešili partnerstvo između preduzeća iz naše dve zemlje, posebno u poljoprivredi, urbanizmu (pametni grad) ili oblasti životne sredine. Manifestacije poput poslovnog foruma Francuska–Balkan bi mogle da se ponove.

Krajem juna, jedna jaka delegacija francuskih preduzeća, koju predvodi glavno udruženje Pokret francuskih preduzeća (Mouvement des Entreprises de France – MEDEF), doći će da obnovi kontakte sa vlastima i preduzećima u Srbiji.

eKapija: Francuska je jedan od najvećih i najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije. Kako vidite trenutno stanje ekonomskih i političkih odnosa naše dve zemlje?

- Ekonomski odnosi između naše dve zemlje stalno jačaju i francusko-srpska trgovinska razmena se udvostručila od stupanja na snagu trgovinskog sporazuma sa EU iz 2010. godine.

Tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Francuske iznova je afirmisano prilikom nedavnih poseta ministra spoljnih poslova Žan-Iv le Driana i ministra sporta Lore Flesel, kao i više parlamentarnih delegacija.

Ove godine, obeležavanje stogodišnjice kraja Velikog rata, u kome su se srpski i francuski vojnici borili rame uz rame za svoju slobodu, doprineće još više da se naše dve zemlje približe.

eKapija: Kao članica EU, Francuska aktivno pomaže Srbiji na putu ka učlanjenju u Evropsku uniju. Kako ocenjujete dosadašnje rezultate Srbije na tom putu?

- Francuska nedvosmisleno podržava pristupanje Srbije EU koje će biti na dobrobit obe strane. Srbija je postigla pravi napredak, posebno ekonomski i za kontrolu svoje budžetske ravnoteže. Ostaje da se dovrše strukturne reforme, kao što je privatizacija nekih javnih preduzeća ili reforma administracije i javnih usluga.

Harmonizacija srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama Evropske unije, koja je dobro otpočela, sa već 12 otvorenih poglavlja, treba da se nastavi.

eKapija: Srbiju i Francusku vežu i snažne kulturne i istorijske veze. Kakva je saradnja u drugim oblastima između Srbije i Francuske?

- Više sporazuma o saradnji između Francuske i Srbije koji proističu iz sporazuma o strateškom partnerstvu iz 2011. su zaključeni u poljoprivredi, saobraćaju (beogradski metro posebno), u oblasti životne sredine i uspostavljanju javno-privatnih partnerstava.

Francuska osim toga učestvuje u više tvining projekata koji se finansiraju iz fondova EU u oblasti poljoprivrede i javnih finansija.

Naravno, imamo veoma razvijenu saradnju i u drugim oblastima, političkoj, kulturnoj, univerzitetskoj ili na pitanjima bezbednosti i odbrane.

Miloš Vlahović

publie le 14/02/2022

hautdepage