Gala večera u Rezidenciji povodom manifestacije « Ukusi Francuske 2019 » [fr]

Svake godine od 2015, sve francuske Ambasade su u znaku francuske gastronomije koja je upisana na spisak nematerijalne baštine UNESCO-a. Cilj ove manifestacija koju je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova i čuveni šef Alen Dikas je da se podstaknu restorani u svim zemljama na svetu da ponude francuske menije svojim gostima 21. marta, na dan inicijative. Od 2018, u Srbiji manifestacija se obeležava tokom cele jedne nedelje – ove 2019. godine od 18. do 24. marta.

U čast ove inicijative, ambasador Mondoloni je oganizovao večeru u Ambasadi 21. marta, da bi proslavio izdanje 2019, nakon uvodne konferencije za štampu 15. marta – gosti su bili predstavnici iz ekonomskog sveta, medija, civilnog društva i francuske zajednice u Srbiji.

Tim povodom, šef kuhinje sa zvezdicama restorana Langust, Gijom Iskandar, je pripremio meni od šest jela na temu « Provanse » uz koja su poslužena vina iz ovog regiona koja je specijalno za ovu priliku odabrao Frederik Alen iz vinoteke « Délice ».
Na početku večere, ambasador se zahvalio kompaniji “Air France” koja je sponzorisala ovaj događaj, šefu kuhinje Gijomu Iskandaru i g. Alenu, kao i šefu kuhinje Ambasade Zoranu Milenkoviću i njegovoj pomoćnici Dragani Nićiforović na učešću u pripremi ovog lepog događaja.

Ambasador je podsetio da se u isto vreme u više od 150 zemalja i u 5.000 restorana, francuska gastronomija proslavljala tokom sličnih večera u okviru inicijative « Ukusi Francuske ». Podsećanja radi, 2014. 5 restorana u Srbiji je učestvovalo na ovoj manifestaciji. Ove godine ih je bilo 16, a njihov spisak ćete naći ovde.

publie le 01/04/2019

hautdepage