Godišnjica oslobođenja Zaječara [fr]

Dana 19. oktobra 2016. godine, delegacija Ambasade Francuske koju je predvodila ambasadorka Kristin Moro i uz nju vojni ataše potpukovnik Filip Delsol, otputovala je u Zaječar na poziv gradksih vlasti kako bi učestvovala u ceremoniji obeležavanja oslobođenja grada od strane francuskih trupa koje je predvodio general Žuino-Gambeta 1918. godine.

JPEG

JPEG

Polaganje venaca na francuskom vojnom groblju.

Ambasadorku je najpre u opštini primio gradonačelnik Zaječara, Velimir Ognjenović, sa predsednikom Skupštine opštine, Stefanom Zankovim i u prisustvu Milana Popovića, pomoćnika državnog sekretara zaduženog za boračka pitanja. Gradonačelnik je tom prilikom predstavio gostima ekonomsku situaciju u gradu i izrazio nadu da će se plodna ekonomska saradnja razvijati ubuduće kako sa EU, tako i posebno sa Francuskom. Ambasadorku je obavestio i o napredovanju projekta podizanja spomenika generalu Žuino-Gambeti 2018.

Na francuskom vojnom groblju je potom održana ceremonija u čast francuskih vojnika konjičke brigade generala Žuino-Gambete koji je pali prilikom oslobađanja grada 19. oktobra, 1918. Položen je i venac na spomenik srpskim borcima u Timočkoj krajini u centru grada.

JPEG

polaganje venaca na spomenik Timočkim junacima

JPEG

Ambasadorka u društvu potomaka starih ratnika.

Delegacija vojske Republike Srbije, predvođena brigadni generalom Jelesijem Radivojevićem, zamenikom šefa Komande za obuku, delegacija Ambasade Maroka koju je predvodio savetnik Moamed Amin Gazaui, kao i udruženja starih boraca i njihovi potomci, te brojni građani, takođe su učestvovali u ovim komemorativnim svečanostima.

Francuska delegacija, u društvu novog direktora gradskog muzeja, Dejana Krstića, posetila je i u najstariju kuću u Zaječaru (Radul begov konak) i obišla izložbu o srpskom groblju u Alžiru.

JPEG

Obilazak izložbe: s leva na desno - Milan Popović, pomoćnik državnog sekretara zadužen za boračka pitanja, ataše odbrane, ambasadorka, Moamed Amin Gazui, savetnik Ambasade Maroka, Velimir Ognjenović gradonačelnik Zaječara, Stefan Zankov predsednik skupštine opštine, general Jelesije Radivojević, zamenik šefa komande za obuku.

Održan je i okrugli sto u organizaciji Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, opštine i Muzeja Zaječara i Francuskog instituta u Srbiji, koji je okupio srpske i francuske istoričare koji su razgovarali o mestima sećanja koja su vezana za francusko-srpsko prijateljstvo.

Ceremonija je završena predstavom u Timočkom pozorištu, uz Preverovu poeziju i igrokaz posvećen francuskim trupama koje su oslobodile grad, kao i sada već tradicionalnim koncertom vojnog orkestra Binički, koji je izveo tradicionalne srpske melodije vezane za Prvi svetski rat.

publie le 09/10/2017

hautdepage