Godišnjica oslobođenja grada Zaječara

Kristin MORO, ambasador Francuske u Beogradu, u pratnji članova ambasade i francuske zajednice koja živi u Srbiji, posetila je 19. oktobra 2014. grad Zaječar, povodom godišnjice oslobođenja grada od strane konjičke brigade generala Žuino - Gambete, koja je bila u sastavu Prve srpske armije pod rukovodstvom vojvode Bojovića. Ambasadorku je najpre primio gradonačelnik Zaječara , g-din Velimir Ognjenović, koji je istom prilikom ugostio predstavnike Ministarstva rada i odeljenja za boračka pitanja, Ministarstva odbrane Republike Srbije kao i ambasadora Maroka, Nj.E.g. Abdulaha Zagura.

Posle prijema u gradskoj kući, delegacija se uputila ka francuskom vojnom groblju. Nakon izuzetno interpretiranih državnih himni, u izvedbi gradskog hora, položeni su venci u čast francuskih vojnika koji su poginuli za slobodu Srbije. Ova ceremonija je takođe bila i prilika da se otkriju dva informativna panoa, na francuskom i srpskom jeziku, na kojima je objašnjena epopeja boraca na Istočnom frontu, i naročito, njihov ulazak u Zaječar.

Nakon polaganja venaca na spomeniku u centru grada u znak sećanja na srpske borce koji su pali za slobodu u balkanskim ratovima i u I svetskom ratu u regionu Timoka, ambasadorka je otvorila izložbu o francusko- jugoslovenskim odnosima od 1918 do 1941. uz direktora muzeja, gospodina Boru Dimitrijevića, i direktora Arhiva Jugoslavije, gospodina Miladin Miloševića; ambasadorka je tom prilikom naglasila značaj ove inicijative ne samo zbog važnosti da se neguje sećanje na prošlost, nego i zbog značaja da se to nasleđe prenese i na buduće generacije.

Konačno, nakon ručka koji je priređen u jednom tradicionalnom gradskom restoranu, gospođa ambasador je sa celokupnom delegacijom posetila je arheološko nalazište Feliks Romulijanu uz stručno vođenje gospodina Bora Dimitrijevića koji sa velikim entuzijazmom brine o ovom lokalitetu., koji se od 2007. Godine nalazi na listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a.

U svim izjavama za medije i govorima, ambasadorka je podvukla značaj trajnosti srpsko-francuskog prijateljstva koje, skovano kroz zajedničku prošlost, traje i danas kroz saradnju na mnogim poljima, među kojima je i saradnja u okviru mirovnih operacija Evropske Unije.

publie le 15/06/2020

hautdepage