Goût de France / Ukusi Francuske 2018 [fr]

Od 2015. naovamo, Francuska svake godine u martu organizuje "Goût de France", « Ukuse Francuske », pozivajući sve, od bistroa do ekskluzivnih restorana, u svim zemljama sveta, da svojim gostima ponude francuske menije tokom jednog dana, 21. marta ili u toku cele nedelje.

Inicijativa "Goût de France" je 2015. okupila preko 1.000 partnerskih restorana širom sveta da bi 2017. obuhvatila 2.100 restorana i 250.000 menija u 150 zemalja, uz podršku francuskih ambasada.

Francuski meniji posluženi su u martu 2015, 2016. i 2017. sa ogromnim uspehom u svetu, kao i u Srbiji. Stoga vam sa zadovoljstvom najavljujem četvrto izdanje "Ukusa Francuske", koje će se održati u Srbiji tokom cele sedmice od 19. do 25. marta 2018. Sve relevantne informacije o ovoj inicijativi možete pronaći na adresi: http://be.france.fr/fr/gout-france-...

JPEG

Restorani koji žele da učestvuju treba da se registruju onlajn, da popune pristupni formular i da ne zaborave da prilože meni koji planiraju da ponude svojim gostima, i to najkasnije do 31. januara 2018. godine: http://restaurateurs.goodfrance.com...

U okviru "Ukusa Francuske" svaki restoran ima slobodu da sastavi sopstveni meni, nadahnut lokalnim proizvodima i francuskom kulinarskom tradicijom, kao i gastronomijom svoje zemlje.

Ove 2018. godine, jedini okvir koji ugostitelji treba da prate prilikom sastavljanja menije je sledeći: apertitiv, predjelo, glavno jelo, sirevi i dezert (ili dva dezerta ukoliko sirevi ne mogu da budu posluženi). Francuska vina i - prema mogućnostima – šampanjac, bi pratili meni.

Cene menija određuju sami restorani, a mi sa svoje strane prepoporučujemo restoranima da menije formiraju na proizvodima koji su svima dostupni i koji nisu skupi: francuska kuhinja je uvek bila narodna i vezana za prijateljsko okupljanje. Osoblje ambasade će moći da ponudi - restoranima koji to budu želeli – neke primere takvih recepata.

Kako bi zvanično najavila "Ukuse Francuske 2018", ambasada Francuske u Srbiji će početkom marta da organizuje konferenciju za novinare sa degustacijom u rezidenciji, koja će partnerskim restoranima obezbediti dobru najavu i odličnu medijsku pokrivenost. Ambasada Francuske i njeni partneri (Francuski institut, Francusko-srpska privredna komora) će udružiti svoje snage kako bi promovisali ovu nedelju francuske kuhinje, « Ukuse Francuske 2018 », u medijima i na društvenim mrežama.

U « Ukusima Francuske » 2017. godine u Srbiji učestvovalo je 17 restorana. Verujemo da će ove godine biti još više restorana spremnih da nam se pridruže u uživanju u francuskoj gastronomiji u Srbiji!

publie le 09/03/2023

hautdepage