Govor na otvaranju COP 21 predsednika Fransoa Olanda [fr]

Govor na francuskom : http://www.dailymotion.com/video/x3g7vv4_discours-en-ouverture-de-la-cop21_news

Predsednik je započeo svoj govor podsećanjem na atentate od 13. novembra : « … ovi tragični događaji nas teraju da se usredsredimo na suštinu. Vaše prisustvo daje ogromnu nadu i mi nemamo prava da je izneverimo jer su pogledi naroda i milijardi ljudi uprti u nas. Ja ne suprotstavljam borbu protiv terorizma borbi protiv klimatskog zagrevanja jer svojoj deci treba da ostavimo ne samo svet oslobođen od terora, dužni smo i da im damo i održivu planetu.

… Mi treba da delamo u ime klimatske pravde. (…) Zagrevanje najavljuje sukobe kao oblačno nebo oluju… Uskoro, moglo bi da se desi da države ne mogu više da zadovolje vitalne potrebe svog stanovništva, rizikujući glad, egzodus iz ruralnih područja, uz sukobe oko pristupa tom najređem dobru : vodi. Ono o čemu je reč na ovoj konferenciji i klimi jeste -mir.
Pripreme za COP 21 unele su nadu.
Hteo sam da se šefovi država i Vlada iz čitavog sveta okupe na samom početku konferencije kako bi joj dali zamah i ambiciju koji su na visini izazova.
Želim da izrazim poštovanje pionirima u ekološkoj borbi. U toku nekoliko godina svest po tom pitanju je evoluirala.

Dobra volja, izjave o namerama neće biti dovoljne, Konferencija u Parizu mora da predstavlja početak korenite promene.

Ne možemo više prirodu smatrati običnim davaocem resursa.

Priterani smo uza zid…Taj zid sačinjen je od zbira našeg sebičluka, naših strepnji, naše rezigniranosti. On nije neprobojan », dodao je on. «Dobra volja, izjave o namerama neće biti dovoljne. Mi smo blizu prelomne tačke, Konferencija u Parizu treba da predstavlja početak korenite promene.
Ovde, na Konferenciji u Parizu, odluka o samoj budućnosti planete treba da bude donesena.»

publie le 22/12/2015

hautdepage